“Ben” öteki ve ötesinin aynasıdır.
2020 3. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2020 00:52
Ben öteki ve ötesi: 1. Kalın’a göre her “ben” iddiası, beraberinde bir “öteki”nin varlığını gerektirir. Aynı şekilde her “öteki” vurgusu da bir “ben” inşasını zorunlu kılmaktadır. Bu kalkış noktasıyla tekmili birden bir anlatımla Batı özelinde Hristiyanlık ile Doğu özelinde İslamın tarihsel, felsefik, antropolojik, sosyolojik ve kısaca tüm sosyal bilimlerin yöntemlerini kullanarak aralarındaki geçişkenliği irdeleyip birbirleriyle olan savaş ve barış ortamlarındaki sürgit mücadelenin arkaplanına ışık tutuyor. 2. İslam ile Batı arasında el değiştiren medeniyet veya güç çekişmesi kimi zaman savaşlarla,kimi zaman fetih veya işgallerle ve belli dönemlerde kültürel, mimari ve estetik rekabetleriyle izah edilmiştir. 3. Hristiyan Batı ile Müslüman Doğu arasındaki duygusal kopuş Haçlı seferleriyle zirve yapmış ve sonrasında bu sonu gelmez bir serüvenle bugünlere ulaşmıştır. 4. Her dönemin öne çıkan belirleyici veya etkileyici şahsiyetleriyle kitap zenginleştirilmiş. 5. Batının maddi kültür ve ahlaki ikiyüzlülüğü ve acımasızlığı ile Doğunun deruni bilgi ve irfanı karşılaştırılmış, bazen de batının rönesansla kimi zaman emperyal işgallerle sıçrama yaparak Doğuya fark attığı ve modern çağın ve işgallerin altında kalan Doğunun hali pür melalini mazlumiyetini tasvir etmiştir. 6. Kitap meraklıları için çok geniş bir repertuara sahip ve sıkılmadan kolayca okunabilen bir dil ile kaleme alınmıştır. 7. Kronolojik bir sıralama içinde kitap yazılmış olmasa da kitabın sonunda böyle bir kronoloji verilmektedir. 8. Kitabın eksileri arasında tesbit edebildiğim bir nokta şu: İslam ile Batı arasında süregelen savaşın baş aktörü Çoğu yerde Osmanlı özelinde Türkler gibi gösterilmekte. Bu kısmen doğru olmakla birlikte bence eksik. İran ve petrolün millileştirilmesi, Cezayirin Fransızlarla mücadele ve kurtuluş süreci,Hindistan ve Pakistan müslümanlarının İngilizlere karşı verdikleri mücadele, Libya ve diğer bağımsızlık mücadelesi veren müslüman ülkelerin dinamikleri pekte kitaba konu olmamıştır. Bunda bir artniyet aramaksızın sadece eksileri arasında sıralamak mümkün. Kitap faydalı ve rahatlıkla tavsiye edilebilir.
Felsefe
Ben, Öteki ve Ötesiİbrahim Kalın · İnsan Yayınları · 2021799 okunma