Puan vermedi·168 syf.····Okunma: 04 Şubat 2020 17:11 Yine bir Aytmatov eseri...
Aslında Aytmatov eserlerinin kapaklarında size ipuçları verir. Ben yine bu romanında ilk olarak kapağını inceledim. Başta bu simgelere pek bir anlam yüklemiyorum. Fakat kitabı okudukça o kapaktaki her bir simgenin anlamını yüzümde tebessümle kafama oturtuyorum. Bunu yapmak benim için çok keyif verici.
Ben bu romanda baş kahraman olan " çocuk " ve kitabın başlığı olan " beyaz gemi " üzerinden yorum yapacağım.
Bu roman bize , hepimizin içinde süsledigimiz, şekillendirdigimiz hayallerimizi baş kahraman üzerinden, o saf ve temiz hayalleri de " beyaz gemi " üzerinden aktarır.
Bu baş kahraman öyle iyi , öyle saf ve merhametlidirki etrafındaki bütün olumsuz unsurları size unutturur. Bu küçük ama yüreği büyük çocuk bir balık olarak beyaz gemisine ulaşmak ister. Sadece beyaz gemisini seyrederken değil, yaşadığı hayatın karmaşasından, gürültüsünden uzaklaşmak isteği zaman da balık olup hedefine yüzmek ister. Hayatın olumsuz taraflarının yanında bazı şeylerin temiz kaldığını bu çocuk, yüreğiyle ispatlar bize. Baş kahramanın ismi yoktur bu sebeple hepmiz o 'çocuk' olabiliriz, yani 'Beyaz gemi' hepimizin ulaşmak isteği, uyumadan önce hayalini kurduğu hedeftir. O yüzden okurken kendi hayaliniz de gözünüzün önünde canlacaktır. Ayrıca romanın sonunda çocuğun kişiliğindeki iyilik yine kötülüğe karşı gelerek yani kötülüğe de iyilikle karşılık vererek sonlanmıştır. Çünkü ona da ancak bu yakışırdı.
Bu roman da Aytmatov bazı eleştirilerini ve anlatmak istediklerini semboller ve masallar üzerinden bize aktarmış. Romanı okuduktan sonra, bu eser üzerine yazılan makaleleri inceleyince kullanılan sembol ve masalların anlamının ne kadar incelikli olduğunu göreceksiniz.:))