Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

140 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kreutzer Sonat Lev Nikolayeviç Tolstoy'un eseridir. Yazar hikayenin adını Ludwig van Beethoven’in 9.Sonat'tan ( Kreutzer Sonat) esinlenmiştir. 9.Sonat ünlü kemancı, besteci ve orkestra şefi Rodolphe Kreutzer için yazmıştır. Fakat kendisinin bu sonatı hiç icra ettiği duyulmamıştır. Erkek gözüyle anlatılan bir hikaye. Bekarlık hayatını değerlendiren erkek evlendikten sonra da kendini ve evlendiği kadının nasıl değiştiğini, değişim sürecinde yaşananların nasıl her iki tarafı da etkilediğini ve bu evliliğin nasıl bittiğini anlatan bir hikaye. ''Kitabın ikinci baskısında kullandığı dili yumuşatmıştır, Tolstoy (birinci baskı yayınlanmamıştır). Kitap ağır bir kitap. Tolstoy modern şehir hayatının ahlaksızlığını ve kadının bir meta olarak kullanılmasını anlatır. Sanat ,müzik ve edebiyatın peşinden koşan şehir erkeğinin lüks arayışı ve aynı zamanda kadının nasıl ahlaksızlaştığını anlatıyor. Aile hayatının önemini ortaya koymaya çalıştığı çok güzel bir roman.'' Nihrir ''Tolstoy bu romanında sadece kadını eleştirmez, bu bir toplum eleştirisidir. Tolstoy'un romanın çıkış noktası Hz İsa'nın 'Dağ’daki Konuşma' ile alakalıdır. Matta 5:8 Ne mutlu yüreği temiz olanlara! Çünkü onlar Tanrıyı görecekler. Temiz insan ve temiz toplumdan bahseder. '' Nihrir Piyasaya çıktığı zaman kitap anında sansüre uğramış ve yayınlanmıyordu. Sansüre uğraması ve yayınlama yasağı kitabın çekiciliğini artırmıştı. Ancak yazarın eşi Sofya Andreevna Tostaya Çar III. Aleksandr ile özel görüşme esnasında kitabın yayınlanmasına izin alabilmişti. Bu kitap hem Kreutzer Sonat hem Krouçer Sonat isimli rastlayabilirsiniz, tereddütünüz olmasın bu tek bir eserdir. Hayata dair çok şey bulabilir ve farklı düşüncelere tanık olabilirsiniz. Klasik müzik sevenlere Bethovenın bestelediği sonat eşliğinde kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Kreutzer Sonat
Kreutzer SonatLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201910,6bin okunma
··
37 görüntüleme
Nina okurunun profil resmi
L.N.Tolstoyun eserleri ''Dünya Klasikleri'' olarak nitelendirilse de ilk önce kendisinin Rus ve Rus edebiyatının en önemli yazarlarından bir tanesidir. Benim tarafımdan durumu netleştirmek en doğal bir hakkımdır; ne de olsa bende Rusum :)
Nina okurunun profil resmi
Hangi kusurdan bahsediyorsunuz Nihrir Bey ben anlamadım. Kitabın incelemesini yapan ben yorumunuzu inceleme olarak kabul etmekten kendime alamıyorum. Sizden bu eserin tam incelemesini okumayi isterdim.
Nihrir okurunun profil resmi
Ben okuduğum kitaplar hakkında kısa notlar alırım ve inceleme yapmıyorum. Ama okuduğum kitapların genelde incelemelerini okurum ve karşılaştırma yaparım kendi notlarımla. Elimde bir inceleme mevcut değil.:( Kitap önemli bir kitaptır ve edebi acıdan en iyi üç ve/ya dördüncü kitaptır. Anna Karenina'dan sonra gelir. İki kitabı birleştireyim. Kreutzer Sonat'ı 'Erkek gözüyle anlatılan bir hikaye' demiştiniz incelemenizde. Anna Karenina'da bir kadın gözüyle/kadın karakterin hikayesidir ,karakterlerin yer değişmesidir. Anna biraz daha hafifletilmiş bir versiyonudur(dil olarak). Anna ahlak dışı bir aşk yaşayacaktır ve Tolstoy onu cezalandırır. Kreutzer Sonat'ın da verdiği cezanın aynısını ,Anna'ya da verir. Özgürlük vardır ama bedelini ödemek gerekir. Anna Karanina'ya girmemeye çalıştım sadece ortak yönlerini ortaya koymaya çalıştım. Anna Karanina -Aşk kitaplarının efendisi. Ve çok iyi bir toplum eleştirisidir.
Nina okurunun profil resmi
Tolstoydan müsade isteyip sitem etmek içimden geliyor, Annayı cezalandırmamalıydı... Ortak arkadaşımız dostamisc Bey Anna Karenina'yı okuyor.Kim bilir düellonuz nekadar güzel olabilir ;)
Nina okurunun profil resmi
Bu kitapla ilgili farklı kaynaklardan ama bir birine bağlı bilgiler elde ettim. Kendi açımdan bu bilgilerin önemli olduğunu düşündüm ve sizlerle burada paylaşmak istedim.
Nihrir okurunun profil resmi
Güzel bir yorum olmuş. Ben biraz alt metin okuması yaptım. Bir kaç şey söylemek isterim. Kitabın ikinci baskısında kullandığı dili yumuşatmıştır, Tolstoy(birinci baskı yayınlanmamıştır). Kitap ağır bir kitap . Tolstoy modern şehir hayatının ahlaksızlığını ve kadının bir meta olarak kullanılmasını anlatır. Sanat ,müzik ve edebiyatın peşinden koşan şehir erkeğinin lüks arayışı ve aynı zamanda kadının nasıl ahlaksızlaştığını anlatıyor. Aile hayatının önemini ortaya koymaya çalıştığı çok güzel bir roman.
Nina okurunun profil resmi
Yorumunuz için teşekkür ederim Nihrir Bey. Konu ile ilgili önemli bilgileri aktardığınız için kitabın incelemesinde düzeltme yapıp yorumunuzu da ekledim.
Nihrir okurunun profil resmi
Teşekkürler, incelemenize dahil ettiğiniz için. Kitap yanlış anlaşılıyor okurlar tarafından . Tolstoy bu romanında sadece kadını eleştirmez, bu bir toplum eleştirisidir. Tolstoy'un romanın çıkış noktası Hz İsa'nın 'Dağ’daki Konuşma' ile alakalıdır. Matta 5:8 Ne mutlu yüreği temiz olanlara! Çünkü onlar Tanrıyı görecekler. Temiz insan ve temiz toplumdan bahseder. Kusura bakmayın :)
dostamisc okurunun profil resmi
Üstat yorum için çok teşekkür ederim. Aynı zamanda Anna'ya girmemekle (benim açımdan) iyi ettiğinizden (zira henüz okuyorum) bir teşekkür de onun için. :)
dostamisc okurunun profil resmi
Haddim değil Nina Hanım üstat ile düello.
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.