···Okunma: 10 Şubat 2020 15:51 Beyaz Geceler St. Petersburg'da mayısın son haftası başlayıp temmuzun 15'ine kadar devam eden, geceleri havanın kararamaması olayına verilen isimdir. Hikayenin başkahramanı ''hayalperest'' bir gün Petersburg'da gezerken gözü ağlayan bir kadına takılır ve onunla konuşmayı ister ama cesaret edemez. Kadını takip etmeye başlar ve farkeder ki adamın biri de onu takip ediyordur ve onu taciz edecektir, buna duyarsız kalamaz ve kadının koluna girer onu kurtarır.
Böylece dostlukları başlar, 4 gün içinde birbirlerine bütün hayatlarını dökerler. Hani olur ya bazen insana, hiç tanımadığın birine bütün hayatını anlatma arzusu, burada da aynısı vardır. Kahramanımız kitap gibi konuşur, yıllarca susmuş kimseyle tanışmamış şehirde kimseye selam bile vermemiştir ama şimdi onun için bütün sustuklarını anlatma vaktidir. İnsan içini dökünce rahatlar ve karşısındakine yakınlaşır ya hani burada da ikisi birbirlerine yakınlaşır ve birbirlerini çok sevmeye başlar ama tabi bir farkla, kadın dostça severken adam çoktan aşık olmuştur.
Kadın(Nastenka) 1 yıl önce kiracıları olan adama tutulmuştur ve onu bekliyordur bir yıldır ve adama mektup gönderir ''hayalperest'' aracılığıyla. Mektubuna cevap gelmedikçe çılgına döner aşık olduğu adama sinirlenir soğur ve kahramanımıza yani sevdiğine değil ona sevene gitme kararı verir. Hepimiz yaşamışızdır bunu kime gitmeliyiz bizi sevene mi bizim sevdiğimize mi? Zor bir karardır hangisini seçsek öbüründe kalır aklımız.
Nastenka da zorlanır epey ama sevdiği adam ortada yoktur bari sevilmeye layık olanı beni seveni seçeyim der ama o anda karşıdan biri gelmektedir. Aşığı. Tabi dayanamaz ve aşığına döner, gider. Hayalperest hayalleriyle ortada öylece kalır...Son...