2020 16. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2020 14:08
Sanat nedir? Ya da daha anlamlı bir soru sorayım, diğer insanların görüp de bizlerin göremediği şey nedir sanat eserlerinde? Çizilen bir resme baktığımız zaman bizde farklı hisler uyandırabilir. Örneğin Van Gogh'un Buğday Tarlasında Kargalar eserini görünce belki mutsuzluk hissederiz. Ya da Goya'nın Yıldızları Yiyen Satürn eserine bakınca ürpeririz. Peki, bizim hissedemediğimiz veya anlamladıramadığımız sanat eserleri hiç olmadı mı? "Ressam ne halt etmeye çalışmış burada? Yahu! Bu da mı sanat?" dediğimiz zamanlar illaki olmuştur. Kimse kimseyi kandırmasın şimdi :D İşte! Sanat eleştirmeni olan yazarımız Daniel Arasse bu kitapta da, bizlerin sanatta göremediği noktaları bizlere anlatmaya çalışıyor. Kitabın kapağında da yazdığı gibi RESİM OKUMALARI yapıyor. Ama bunu, işte "Bu eserde ressam bunları anlatmak istemiştir." şeklinde yapmaktan ziyade Yakın Bakış atarak yapıyor. Resme yaklaşıyor ve daha fazlasını, çok daha fazlasını ayrıntılara inerek anlatmaya çalışıyor. Kitabımızda 5 sanat eseri bulunmakta ve yazarımız bu sanat eserlerinde görülmeyen, gözden kaçan noktaları bizlerle buluşturuyor. Siyah beyaz olduğu için resimler de kitabı okurken Google'ın Arts and Culture uygulamasını indirmenizi tavsiye ederim. Böylece sanat eserlerini yakınlaştırarak ve oldukça net bir şekilde görebilirsiniz. Sanatla hemhal olmak isteyen herkese keyifli okumalar dilerim.
Kültür-Sanat
Yakın BakışDaniel Arasse · Metis Yayıncılık · 2015176 okunma
Ömer Gezen
Kitaptan puan kırdığım kriterler: - Kitaba atıf yapar mısın? - Her sayfada defalarca alıntı yapma isteği oldu mu? - Kitabı bitirdikten sonra günlerce düşündün mü?