Kitap bir genç kızın geçirdiği ruhsal bunalımları, intihar girişimlerini ve tadavi sürecini anlatıyor. Sylvia Plath’ın yayımladıktan bir ay sonra intihar etmesi ise bu kitabı cazip ve popüler kılan bir yönü oluyor. Ben bir psikoloji öğrencisi olarak ise bir insanı intihara nelerin sürükleridiğinin izini sürmek için okuma listeme aldım. Daha çok bu psikolojik sıkıntılara sokan durumları ve süreci öğrenmek isterken, kitaptaki genç kızın aniden damdan düşer gibi kendini depresyonda bulması beni hayal kırıklığına uğrattı. Yinede kendimce gördüğüm noktaları not ettim. Bence spoiler verildiği için büyüsü kaçacak bir hikaye örüntüsüne sahip değil ama yinede dilerseniz kitap bittikten sonra okuyabilirsiniz veya sadece bunu okuyup kitabı okumayabilirsiniz
1. Ebeveyn sıkıntısı: Kitapta Esther’in babasını 9 yaşındayken kaybettiğini öğreniyoruz. Babasını çok sevdiği ve öldükten sonra büyük bir boşluğa düştüğünü ’katıksız bir mutluluğu ancak 9 yaşına kadar tattım’’ sözünden anlaşılabiliyor. Annesinin ise babası öldükten sonra geçim derdinden dolayı sürekli çalıştığını onunla sağlıklı bir ilişki kuramadığını gözlemliyoruz.
2. Feminizm: ebeveynlerinden gerekli sevgiyi alamayan Esther karşı cinstende bu sevgiyi göremiyor. Aşık olduğu adamın gerçek yüzünü öğrendiği zaman kendini kandırılmış hissediyor, düzgün bir erkek bulacağı inancı kırılıyor ve mutlu bir yuva, aile hayalleride suya düşmüş ouyor. Bu feminist ablamızın erkekler, kadına biçilen roller , aile ve çocuklar ilede büyük derdi var. Özgürlüğüne çok düşük birisi olduğu için tam toplumun kadına biçtiği bu hayatı bir kölelik hayatı olarak görüyor.
3. Yetersizlik/doyumsuzluk/kararsızlık: Her ne kadar çok başarılı bir öğrenci olsada bunların yeterli olmadığı hatta boş olduğunu düşünmesi Esther’I mutsuz kılan bir başka sebeb. Hayalini kurduğu olmak isediği ise pek çok şey var ve bunların hepsini istemekle beraber aralarından birini seçemekte zorlanıyor. İncir ağacı metoforuyla bunu çok iyi betimlemiş(sy.103-4)
Bunları daha ayrıntılı anlatılarakda açıklanması müümkün ama çok genel hatlarıyla benim gördüğüm estheri intihara sürükleyen problemler bunlar. Çok iyi bir ruh durumuna sahip olanları biraz bunaltabilecek , kendini iyi hissetmeyenleri ise üzerlerindeki sırça fanusu iyice hatırlattığından daha depresif yapabilecek bir kitap.