Popular Science Türkiye - Sayı 77 (2018 Eylül)
2020 66. kitabı
Beyin sırlari acığa cıkıyor başlığı ilgimi çektiğinden bu sayiyi ilgi ile okudum. Laboratuvarda “yetistirilen” beyin- ler sayesinde beyin araştırmaları konusunda çok yakında önemli atılımlar görebiliriz.Ama henüz değil. Acikcasi arastirma sonucundan ziyade bu tür konularda arastirma yapmanin maliyetleri göz önüne alinınca bu calismalara kaynak ayirilmasi ayirilabilmesi insanlik adina umut verici.Yine ayni sekilde hayvan davranislari inceleyen calismalar icin de kaynak ayirilmasi cok guzel.Her ne kadar bu calismalar cok maliyetli gibi gorunse de savasa, silah endustrisine, uyusturucu sigara alkole verilenlerin yaninda devede kulak kalir. Derginin icindekiler; Ķüçük Mucizeler Hayatımızın içindeki bu minicik bileşenlerin farkında değiliz ama aslında büyük önem taşiıyorlar. Fermuar gibi Hayvan Zihni Hayvanların nasıl düşündüːünü anlamak, kendimize dair pek çok soruyu da cevaplamamızı saglayabilir. Yakınlaşmanın Tarihine Yakından Bakış Daha küçüğü görebilme arzumuz atomik boyutlara ulaştıysa da bu hiç kolay olmadı. Neden Küçük ˈeyleri Sevimli Buluyoruz Bunun sebebini çoğu kiˉi düˉün- memiˉtir. Cevabı ise oldukça derinlerde yatıyor. Beynin Sırları Açıga Çıkıyor Laboratuvarda “yetiˉtirilen” beyin- ler sayesinde beyin araˉtırmaları konusunda çok yakında önemli atılımlar görebiliriz. Mikropların dünyası Fille kuzen çıkarsak şasırmayın Pamuk ipliği Peynirin kahramanları Hayvanların peˉinde Termit kuleleri Karınca ˉehri Küçülme oyunu Mikro makineler Haberler Marifetli legolar Uzaydan gelenler Bir deney, 1011 insan Gevşek vidalar ve iyimserlik Yaˉam arayıˉı doludizgin Şizofreni tedavisinde önemli adım Geleceğin yadigarları
Bilim
Popular Science Türkiye - Sayı 77 (Eylül 2018)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201868 okunma