Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

125 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Cahiliye'den İslam'a İbadet Tarihi
Namaz İslam'la birlikte mi geldi? İslam'dan önce namaz var mıydı? Kur'an namaz konusunda ne söylüyor? Kılınan namazın şekli, Kur'an'da mı, hadislerde mi yoksa gelenekler de mi? İslam'da namazın yeri nedir? Kur'an'ın anlattığı namaz ile hadislerin anlattığı namaz aynı mı? Müşrik Araplar da namaz var mıydı? Müslüman olan Araplar namazı nasıl karşıladı? Gibi onlarca ve hatta yüzlerce sorunun sorulacağı önemli bir başlıktır namaz. Buradaki amaç, İslam öncesi Arap yarım adasında ve müşrik Araplar arasında çeşitli dini ritüellerin incelenmesi ve namazın geçmişine bakılması. Namazın şekli, cemaatle namaz, İslam'da namaz, gece namazı, ezan, minare, temizlik, kıble, teyemmüm, mihrap, namazda Fatiha okumak, Cuma namazı, Cuma hutbesi, bayram namazları, cenaze namazı, cami gibi başlıklar haricinde zekat, oruç ve hac konuları da işleniyor. Önce 'Salat' kavramı (Türkçeye Farsçadan Namaz olarak gelmiş. Salat kavramı Arapçada (Farsçanın tersine) birden fazla anlama sahip. Ama Salat, Namaz olarak çevrildiğinde, diğer tüm 'salat'larda bir an da 'namaz' oluyor. Bu konu da yazılmış bazı kitaplardan yardım alınabilir.) hakkında kısa bilgi veriliyor. İslam'dan önce Arapların 'Salat' kavramı ile ilişkisi dışında, Hristiyanlık ve Musevilikteki 'Salat' kavramlarına da kısaca değiniliyor. Putperest Arapların dönemine ait bilgiler sınırlı olduğu için o döneme de yazar çok değinemiyor. Yazar, Taberi, İbn Hişam, İbn Kesir gibi bilinen kaynaklarla birlikte çoğunlukla hadislerden yararlanarak bir sonuç çıkarmaya çalışmış. Hadislerden çok 'tarihi' kayıtlardan hareket edilebilirse çok daha net bilgiler ortaya çıkabilir diye düşünüyorum (Bu tarihin/tarihçilerin farklı bir yüzünü gösterir. Eğer tam olarak bir yerlere ulaşılamıyorsa o zaman var olan bilgiler ve yazarın öznel düşüncelerinden oluşan bir düşünce havuzu etrafında o konu bütünleştirilmeye çalışılır.) Yazarın bu kitaptaki makalelerini 1954 yılında yazdığını ve elde ettiği kaynakların yetersiz olduğu da hesaba katılmadı. İslam, Roger Garaudy'in de belirttiği gibi 'yeni bir din değildir'. Allah da sadece Müslümanlara özgü özel bir Tanrı değildir. Ve Hz. Muhammed de ilk peygamber olmayıp dinin en son tebliğcisidir. İslamiyet Arap toplumu özelinde geldiği için o toplumun gelenekleri ve yaşayışları da bundan etkilenir. Yazar önsözde bu araştırma konusunun, 1945 yılında Mısır'da yayımlanan bir dergiye yazdığı makalelerden başladığını, daha sonra ise bunları derleyip ilaveler yaparak bu kitabın ortaya çıktığını ifade ediyor. Kitabın özgün adının tercümesi İslam'da Namazın Tarihi. Fakat kitaba takdim yazısı hazırlayan M. Mahmut Söylemez, içerikten dolayı kitabın adını 'Cahiliye'den İslam'a İbadet Tarihi' olarak isim konulduğunu ifade ediyor. Bazı yerlerde ibadetin tarihi anlatılsa da 'Cahiliye'den İslam'a İbadet Tarihi adını karşıladığını düşünmüyorum. Tabi bu benim düşüncem. Kitabın yazarı olan Cevad Ali, Irak doğumlu ve özellikle ilgilendiği alan ise İslam öncesi Arap toplumu. Bu kitabı haricinde
İslam Öncesi Arap Tarihi
İslam Öncesi Arap Tarihi
adlı kitabı da var. Bu kitapta da İslamiyet içinde yer alan ve o zamandan bu zamana kadar geçen çeşitli ritüeller hakkında bilgiler veriyor. Bu kitabı Türkçeye Muammer Bayraktutar kazandırmış. (Teşbihte hata olmaz) Ankara Üniversitesi'nin eski yayınları gibi eserler çıkartan Ankara Okulu yayınları tarafından yayımlanmış. Ankara Okulu yayınları toplumun bir kesimini aydınlatmaya devam ediyor ama şu kadar dua edersen evin, araban, karın, kocan, çocuğun olur türünde bir yayını yok. O tür bir şey bekleyenler de zaten bu tür kitaplarla çok işi olmaz. Okuduğum kitap, 2.basım Kasım 2015 tarihli olup, tavsiye ederim. Bu kitabı 2 - 3 Kasım 2019 tarihleri arasında okuyup inceleme yazısı ise 26 Şubat 2020 tarihinde 1000Kitap sitesine eklenmiştir.
Cahiliye’den İslam’a İbadet Tarihi
Cahiliye’den İslam’a İbadet TarihiCevâd Alî · Ankara Okulu Yayınları · 201520 okunma
·
51 görüntüleme
Benefşe okurunun profil resmi
Kitabı okumadım ama sizin incelemenizi okuyunca kitabın ismini aslına uygun olarak "İslamda Namaz" olarak verseymiş bence okur sayısı artardı.
S. Ali okurunun profil resmi
Bu tercih. Ama okunmasını tavsiye ederim. Ankara Okulu yayınlarından akademik düzeyde -benim gibi normal okuyucuların da anlamaya çalıştığı eserler yine çok sayıda var- kitaplar çıkıyor ve bu yayınevini de tavsiye ederim. İyi okumalar
Benefşe okurunun profil resmi
Yine Ankara Okulu yayınlarından çıkan İsrafil Balcı'nın Hz. Peygamber ve Namaz kitabını okumuştum. Birbirine yakın olduğunu düşündüğüm için okuyacaklarıma eklemedim şimdilik, teşekkürler.
S. Ali okurunun profil resmi
Ben de onu okuma sırasına almıştım ama ne zaman sıra gelir, belli değil. Teşekkürler. İyi okumalar
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.