Erotiğin Retoriği
2020 19. kitabı
Okunma: 04 Mart 2020 01:27
Honoré de Balzac'ın resmen sanat adamıyım dediği kitaptır benim için Bilinmeyen Şaheser. Hem edebiyat hem resim. Azıcık da heykel. Balzac kitabı sanatla çeşnilendirmiş. 1800'lerde 1612'de yaşayan üç ressamla sanatın doruk noktasının ne olduğunu gösterir. Frenhofer, Porbus, Poussin ve Gillette. Kitapta topu topu dört karakter var. Gerçi 43 sayfa bir şey. Realizm akımının kurucusu Balzac burada biraz fantastik betimlemelere başvurmuş. Kitapla ilgili çok önemli bir nokta da kitabın yarısından fazlasının ayrıntılı betimlemelerle geçmesi. Resimlerin, akımların o kadar ayrıntılı bir betimlemesi var ki. Ama bunları zihninizde canlandıramıyorsunuz. Çünkü fantastik betimlemeler parçalayıcı betimlemelerdir. Gelelim kitabın konusuna. Porbus ve Poussin adlı iki ressam resimler hakkında tartışırken Frenhofer diye bir başka ressam içeri dalar ve bu ikisinin resim hakkında bir şey bilmediğini ifade eder ve kendisinin 10 yıldır uğraştığı "Hırçın Güzel" diye bir eserinin yerini hiçbir resmin tutmadığını söyler. Meraklanan Porbus ve Poussin kendilerine bunu göstermesini ister. Ama Frenhofer resmini herhangi bir insana göstermeyecektir. Bunun üzerine Poussin dünyalar güzeli sevgilisi Gillette'i Frenhofer'e sunmak ister. İlk başlarda diretse de kabul eden Frenhofer resmini tamamlamak için Gillette'i atölyesine alır ve Pousssin ile Porbus'un da içerde izlemesine izin verir. Ama resim sadece tek bir ayaktan oluşmaktadır. Sonuçta Balzac bize kitapta erotiğin resmini anlatır. Bir ressamın bir şairle nasıl özdeş olduğunu gösterir. İletişim Yayınları'ndan çıkanı alırsanız Deborah Harter ve Eric Gans'ın teknik ama ayrıntılı incelemeleriyle de siz de sanatın erotiğini küçük ama büyük bir dille içselleştirebilirsiniz.
Kültür-Sanat
Bilinmeyen ŞaheserHonore de Balzac · İletişim Yayınevi · 20134,480 okunma