Hamlet, İnceleme
2020 24. kitabı
Okunma: 08 Mart 2020 10:51
“Var olmak mı, yok olmak mı, bütün sorun bu!” (Sayfa 71) Aşk, intikam, iktidar, ihanet gibi temalarla çevrili olan bir tragedya. Hamlet, babasının en şanlı haliyle dolaşan bir hayaletin varlığının haberini alır, kendi gözleriyle de görür. Hayalet, eceliyle değil bir kansızın elleriyle öldüğünü dile getirince Hamlet, babasının katili ve çevresinde bir zamanlar sevip güvendiği insanlara intikama ant içer. Katil kimdir? Hamlet, intikamı için nelere, kimlere, kaç ölüme katlanmalıdır? Hamlet’in zekası ve Shakespare’in kurgusu hiç kuşkusuz sizi büyüleyecek türden. Yalnızca bir intikam tragedyasından öte dönemine başka ince dokundurmalar yaptığını da eklemek gerek. “Belki de bir politikacın kafatası bu hayvan herifin fırlatıp attığı. Oysa adam sağlığında kendini Tanrıdan daha akıllı sanmış olabilir, olamaz mı?” (Sayfa 140) “Ben sana doğrusunu söyleyeyim mi? Bu kadın soylulardan olmasaydı, zor gömerlerdi Hristiyan mezarlığına.” (Sayfa 138) Dönemini tüm gerçekliğiyle, müthiş bir kurguyla yansıtan eserler her zaman ölümsüz oluyor.
Kültür-Sanat
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202358,3bin okunma