2020 12. kitabı
Okunma: 09 Mart 2020 21:41
İnsan nedir? bir yaşlı ve bir genç adamın arasında geçen diyaloglardan oluşuyor. Genç adamın insan doğasıyla ilgili sorularına yaşlı adamın verdiği cevaplar çeşitli örnekleri içeriyor, bu açıdan okuması kolay akıcı bir kitap. Ancak verilen örnekler üzerine düşünülecek çok şey var. #spoiler# Beni kitapta en çok şaşırtan düşünce insanın eylemlerine yön veren tek şeyin kendi iç rahatlığını sağlama isteğiydi.Yani yolda düşen birini görüp kalkması için yardım ediyorsam bunun birincil sebebi yardım ettiğimde iyi hissedeceğimi bilmem. İnsanın özünde ilk kendisini düşünüyor oluşu ilk bakışta kabul etmesi zor olsa da düşününce pek çok davranışın altında bunun yattığını farkedebiliriz. İnsanı oluşturan iki temelin mizaç ve çevre olduğunu savunuyor yazar. Mizaç doğuştan sahip olunan ve değiştirilemeyecek özelliklerimizi içeriyor. İnsanın düşünce ve davranışlarını bu iki kavramın oluşturduğunu ve her ikisine de herhangi bir etkimizin olmadığını göz önünde bulundurursak ; kişinin seçim hakkının neredeyse olmadığı mecburi bir hayatı yaşadığını düşünebiliriz. Yazar insanoğlunun kendisini üstün görüşünü eleştiriyor. Herhangi bir çabayla elde etmediği kendisinde doğuştan varolan akıl,cesaret gibi özellikleri ya da "yaratılmış" olan bedeniyle övünmesini daha alçaltıcı buluyor. Bence buradaki esas problem insanın üstünlük kavramını bir hakimiyet ya da zorbalık olarak değerlendirmesiyle başlıyor. İnsan gücünün yettiği hayvanı,bitkiyi hatta insanı kontrol etme hakkını kendinde görüyor. İnsanoğlunu anlamak açısından düşündürücü,güzel bir kitap. Keyifli okumalar.
İnsan Nedir?Mark Twain · Dedalus Kitap · 202318,9bin okunma