2020 124. kitabı
Okunma: 11 Mart 2020 18:04
İsmail Gaspıralı; "Dilde, fikirde, işte birlik!" Gönül Hanım kitabı, İsmail Gaspıralı'nın bu mükemmel sözünün adeta romanlaşmış hâli. Kitaptaki dört karakterde birbirinden harika ve bilgili insanlar ancak şüphesiz Gönül Hanımın yeri bende bambaşka oldu. Bilgisine, düşüncelerine, kendini ifade ediş tarzına hayran oldum. Tam bir TÜRK kadını! Mehmet Tolun'u da çok sevdim ancak Gönül Hanım ile nişanlandıktan sonra hatıralarına yazdığı kısmı biraz saçma buldum. Namık Kemal'in şiiri, Gazi Giray'ın şiiri ve Kül Tigin abidesinin yer alması muazzamdı. Râyete meyl ederiz kâmet-i dilcû yerine  Tûğa dil bağlamışız kâkül-i hoşbû yerine  Heves-i tîr ü kemân çıkmadı dilden asla  Nâvek-i gamze-i dildûz ile ebrû yerine  Sürerüz tîğımuzun zevk ü safâsın her dem  Sîm tenlerle olan lezzet-i pehlû yerine  Gerden-i tevsen-i zîbâda kutas-ı dilbend  Bağladı gönlümüzü zülf ile giysû yerine  Severüz esb-i hünermend-i sabâ-reftârı  Bir peri şekl-i sanem, bir gözü âhû yerine  Gönlümüz şâhid-i zîbâ-yı cihâda verdik  Dilber-i mâh-ruy u yâr-i perî-rû yerine  Seferin çevri çok ümmîd-i vefayile velî  Olduk aşüftesi bir şûh u cefâ-cû yerine  Olmışuz cân ile billah Gazâyî teşne  İçerüz düşmen-i dinin kanını sû yerine
Gönül HanımAhmet Hikmet Müftüoğlu · Karbon Yayınları · 20181,998 okunma