2020 16. kitabı
Okunma: 05 Mart 2020 08:00
Giriş cümləsi ilə sarsıdan kitab. Təhlilini yazmazdan əvvəl ikinci dəfə oxuyub təkrar o həyəcanın axışına buraxdım özümü. Kafkadan oxuduğum ilk əsər idi. Və nə yaxşı ki, bu əsərlə başladım deyirəm. Əlbəttə, Franz Kafkanın kitablarının da oxuma sırası var. Bir çox kitab sevərlərin məsləhətinə görə kitabları; 1. Babaya məktub 2. Dava 3. Dönüşüm 4. Şato bu ardıcıllıqla oxunması daha doğrudur. Amma mənim Kafkanın həyatındakı incə nüanslardan xəbərim var idi deyə Dönüşümdən başlamağım çətinlik yaratmadı. Kitabı təhlil etmək üçün həm həyəcanlanıb, həm də təhlil edərək sizin həyəcanınızı yox etmək istəmirdim. O qədər gözəl, qəribə kitabdır ki.. Hekayə Gregor Samsanın səhərə gözünü bir böcək olaraq açması ilə başlayır və sizi sarsıdan, təəccübləndirən ilk cümlədən sonra heç dayanmadan eyni sürətlə də davam edir. Kafkanın atası ilə problemləri olduğunu yəqin ki, bilməyən oxucu yoxdur. Kitabda da digər kitablarında olduğu kimi (qısa təhlillərindən oxuduğum qədər) bu problemi çox mükəmməl səviyyədə hiss etdirib. O qədər fərqli şəkildə bu problem əks olunub ki, oxuduqca Kafkaya heyran qaldım. Kitabın qapağını örtərkən düşündüyüm tək bu idi: 'Tanrı, kimsəni ailəsinin gözü qabağında böcəyə çevirməsin.'
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,7bin okunma