Toprak AnaCengiz Aytmatov
İncelemeye bir alıntı ile başlamak istiyorum.
"Benim idealim savaş kahramanı olmak değildi, ben daha mütevazı bir amaç seçmiştim: Bir öğretmen olmak istiyordum. Candan istediğim şey öğretmen olmaktı. Ama, beyaz tebeşir ve cetvel yerine, elime asker tüfeği almak zorunda kaldım. Bunun sorumlusu da ben değilim. Yaşadığımız devir böyle istedi."
Bu satırlar aslında bir çok şeyi özetliyor. Bir tarihçinin penceresinden bakarak incelemeyi sürdüreceğim.
Okumuş olduğumuz eser bizleri 2. Dünya Savaşı zamanına götürüyor. Rusya sömürgesi altında bulunan bütün ortak cumhuriyetlerin çektiği acıları, sefaleti ve aynı zamanda yaşanılan mutluluğu, sevgiyi biz okurlara ziyadesiyle aktarıyor.
Rusya'nın ya da o dönem ki adıyla SSCB'nin sosyalist politikasının etkilerini Aytmatov bizlere çok ince bir çizgide anlatmakta.
2. Dünya Savaşı sonucu en çok kayıp yaşayan ülkenin SSCB olduğu çoğu insan tarafından bilinir. Bu rakam yaklaşık 27 milyon civarındadır. Fakat SSCB'nin bu denli insan gücünü nereden bulduğu pek sorgulanmaz. İşte "Toprak Ana" bu insan gücünün sağlandığı topraklardan gelen, günce niteliğinde bir eserdir.
Sosyalist politika ile devam edelim yolumuza. Sosyalist kelime anlamı olarak; toplumcu, toplumdan yana olan, toplumun yararına olan gibi benzer manalara gelmektedir. Anlam olarak insana hoş geliyor lakin uygulanış biçiminin etkilerini, "Toprak Ana" biz naçizane okurlara iliklerimize kadar hissettirmeyi başarmaktadır.
SSCB yönetiminin, sömürgesi altında tuttuğu toplumları bu politika ile nasıl ölüme götürdüğü, girişte de yazmış olduğum yukarıda ki satırlarda çok net bir biçimde görülmektedir.
Tolgonay Ana'nın bu acıklı hayat hikayesi kesinlikle okunmaya ve ibret alınmaya değer. Kapanışı yine bir alıntı ile yapacağım.
"Savaş! Savaş! Lanetler olsun sana!"
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,8bin okunma
Efendim; Kitap Şuuru sayfası olarak Gaziantep merkezli Türkiye genelinde kitap okuma-okutturma projesini yürütmekteyiz. Her ay bir kitap belirliyoruz. Şartlarımızı yerine getirenlerden kura usulü 2 kişiye birer kilo halis Antep baklavası ikram ediyoruz. Bu ayın kitabı Cengiz Aytmatov’un “Toprak Ana”sıdır. Şartlarımızın çoğuna sahipsiniz. İki maddeyi yerine getirirseniz, sizleri baklava kurasına ortak etmek istiyoruz. (4-Yazılan incelemenin sonuna Kitap Şuuru insanlık şuurudur mottosu ve #kitapsuuru hashtag'inin eklenmesi zaruridir.) ve (7. Bu duyuru metninin binkitap.com sitesinde paylaşılmasını(retweet edilmesini) istiyoruz.) Baklava kampanyamızın ayrıntıları ilişiktedir. #65046923
Kitap Şuuru projeleri Koordinatörü
Eğitimci-Yazar Oğuzhan Saygılı