Mai'den Siyah'a
2020 104. kitabı
Servet-i fünun döneminde halid ziya uşaklıgil tarafından yazılan, ilk batılı tarzda yazılmış realistik romanımızdır. Kitabın başkarakteri ahmet cemil bir yazar olduğu için o zamanki yazar ve edebi topluluğu hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Kitabın adını aldığı mai ve siyah aslında bir süreci anlatıyor, mai tozpembe hayalleri, siyah ise gerçeklerin acımasız sertliğini anlatıyor dil bakımından bir çok eski kelime içersede hem halid ziya uşaklıgil tarafından hemde yayın evleri tarafından bir çok sadeleştirilmiş ya da yanına günümüz karşılığı verilmiş basımları mevcut, onun dışında anlatım gayet hoş kendinizi ahmet cemilin yerine koymakta onun yaşadıklarını, hissettiklerini hessetmede, deneyimlemede hiç bir zorluk çekmiyorsunuz, yalnız bazı yerlerde betimlemeler çok uzun bu sizi biraz kitaptan koparabiliyor. --- `spoiler` --- Ahmet Cemil hayatı ise sonsuz idaallerden, ümitlerden tam bir bedbahtlığa düşüş hikayesi. Küçük yaşlarda babasını kaybetmesi sonucu tüm evin yükü bir anda omuzlarında kalıyor, bu nedenle daha okurken çalışmak zorunda kalıyor, tüm bu zamanlarda herkeste gerçekleşen zihnimizin güzel oyunlarından olan hayaller, idaaller peydah oluyor. Bunların aslında bir çoğunun temeli yok ama ailesine ve kendine güzel hayat sunabilme isteği bunları onun için olur kılıyor işte kitabın bu bölümü "mai" kısmı oluşturuyor, bundan sonraki hadiselerde evini kaybetmesi, kız kardeşini kaybetmesi "siyah" kısmı oluşturuyor. tüm bunların yanında ahmet'in hayatınındaki düşüşü daha iyi idrak edebilmemizi sağlayan en yakın arkadaşı Hüseyin Nazmi ise ailesinin varlığından dolayı böyle temelsiz hayallere gerek duymuyor kendine daha gerçekçi bir gelecek planı kuruyor. --- `spoiler` --- --- `spoiler` --- Son söz olarak Ahmet , Raciye gereksiz iyi niyet gösterdin belki başta karşılık verseydin o herife kız kardeşin hala hayatta olabilirdi. --- `spoiler` --- "insan bedbahtlığının, bahtiyarlığının mucididir
Mai ve SiyahHalid Ziya Uşaklıgil · Yakamoz Yayınları · 201634,8bin okunma