romanda yaşar kemal torosları, çukurovayı o kadar güzel tasvir eder ki "allahım benim burda ne işim var, toroslarda olmalıyım, çukurovaya gitmeliyim" şeklinde krize sokar insanı. tasvirlerden sıkılan bir insanın bile bütün kitabı bir solukta okuyacağı bir romandır.
yasar kemal'in cumhuriyetin ilk yillarinda anadoludaki derebeylik düzenini mükemmel bir sekilde gözler önüne serdigi 4 ciltlik romani.
bir kaptirdi mi 4 ünü de okur oturursunuz asagiya.
ingilizce cevirisi olan "memed, my hawk" adini yasli bir köylünün memed'e olan hitab seklinden almaktadir zannimca. zira adini hatirlayamadigim* bu yasli insan memed'e "memedim, sahinim" seklinde hitab etmektedir.
kadirlili olarak bu şeref bana düşer.yaşarkemalin bu müthiş romanı kurgusaldır.ancakyarıdan fazlası uyar.çukurovada ondan yiğit çok eşkiya vardır.kitap mükemmeldir.çeteali ile girdiği çatışmada(dedem)yaralanmış,akarsuya atlamış ve kaçmıştır.yardım isterken kendi yakınlarından biri onu yaralı halde bulmuş,cebinde hazine haritası vardır diye hayal ederek yardım bahanesiyle öldürmüştür.dedemin faydaları daha çoktur...(yaşar bey)
ilk genclik caginda okuyan kizlarin hayatini mahfeden bir roman kahramanidir. bulug caginda bu kitabi okuyan her genc kiz hayati boyunca kendi ince memed'ini bekler ve asla o ince memed gelmez. zira ince memed, romani okumaya devam ettikce okuyucu kizimizin hayallerini daha bir suslemeye baslar.
her ne kadar romanda yasar kemal, memed'i ufak tefek, celimsiz biri olarak tasvir etse de, yaptiklari, agalik rejimine kafa tutmasi, cesareti sebebiyle gozunuzde hep heyhula gibi canlandirirsiniz ince memed'i.
okurken eve gidip tarhana çorbası ve bulgur pilavı yapmayı, yanında yufka ile çökelek yemeye imrendiren kitap. onlar nasıl güzel betimlemelerdir yaw.. ince memed'i hiç aç komaz yaşar kemal. en fazla 2 gün.. kitapta bu yüzden 5 sayfada bir çıkınlarını acıp yemek yer kahramanlar.
kitabı okurken bir yandan da hakkında yazılan şeyleri okuyorum. okuduklarımı ikiye ayırmaya karar verdim. sivil yorumlar ve akademik yorumlar:
akademik yorumlar yaşar kemal'in siyasi kimliğinin verdiği ürkekliği aşıp yapamamışlar yorumlarını. romancılığını küçümsemişler. ağalık düzeninin anlatılmasını, gündeme getirilmesini isteyen batılılar sayesinde iyi bir iyi bir propaganda ile ortaya çıktığını belirtmişler.. ama romandaki o güzel tasvirleri, diyalogları, hayatcıkları yaratan adamın hakkını vermemişler. yemişler o hakkı. hükümsüzleştirmek istemişler yaşar kemal'in roman yazma yetenegini. bazıları da istihza yapmış, küçümsemiş.
sivil yorumlarsa edebi metin eleştirisinden uzak kalmış. destansılığına dem vurmuş çoğu. memed'in itirazı olmasını ön plana çıkarmışlar.. bu yorumlar hali ile akademik kriterlere uymamış.