1. Cilt

İnce Memed

2023 10. kitabı
Ölüm yıldönümündw büyük ustaya saygıyla... İnce Memed, okumak için çok geç kaldığım bir roman. Cenaze töreninde İnce Memed' le ilgili dövizler taşınıyordu. Yanımdaki arkadaşa sordum dalga geçer gibi baktı bana. 'Hadi canim okumamış olamazsın' dedi. Utandım. Hemen gidip aldım ve on gün sürmedi hepsini bitirdim. Unutamadığım tek şey : Bu roman bitmemeliydi dememdi. Bir roman bitti diye ilk defa üzülmüştüm belki de... Edebiyatımıza böyle bir romanı kazandırması bile heykelinin dikilmesi için yeterli bence Ustanın.. Onlarca güzel eser, dilimize yüzlerce yeni sözcük kazandırmasına ise diyecek söz bile bulunmaz... Bu dünyadan Yaşar Kemal'in geçmesi güzel, bize rastlaması ise Türkçe için büyük bir şans... Işıklar yoldaşı olsun...
İnce memet 1,2,3,4.
Puan vermedi
"İnce Memed" kitabı, ünlü Türk yazar Yaşar Kemal tarafından yazılmış bir romandır. Kitap, Türkiye'nin güneydoğusundaki dağlarda geçen bir hikayeyi anlatır. İnce Memed, adıyla anılan baş karakterimizdir. Kitap, zorlu ve adaletsiz bir dünyada büyüyen Memed'in serüvenlerini konu alır. Memed, küçük yaşlardan itibaren haksızlık ve zulme karşı duran bir karakterdir. Kendi köyünde yaşanan haksızlıklar karşısında isyan eder ve dağlara çıkar. Dağlarda, diğer ezilen insanlarla bir araya gelerek haksızlıklara karşı mücadeleye başlar. İnce Memed, adaleti ve özgürlüğü simgeler. Aynı zamanda kitapta, aşk, dostluk ve fedakarlık gibi önemli temalar da işlenir. Yaşar Kemal'in muhteşem anlatımıyla, okuyucuları zamanın ve mekanın ötesine götüren bir macera sunar. Kitap, sürükleyici bir kurguya sahip olmasının yanı sıra, Türkiye'nin geçmişine ve toplumsal sorunlarına da ışık tutar. "İnce Memed", edebi değeri yüksek bir eserdir ve Türk edebiyatının en önemli klasiklerinden biri olarak kabul edilir. Hem gençler hem de yetişkinler için ilham verici bir okuma deneyimi sunar. Eğer macera dolu bir roman arıyorsanız, "İnce Memed" tam size göre olabilir. Sürükleyici hikayesi ve derin karakterleri ile sizi etkisi altına alacak!
Edebiyat & Roman
2022 19. kitabı
İnce Mehmet (Mehmet Aslan) bir çukurova destanıdır. Feodalizma karşı başkaldıran ince Mehmed, önce Abdi Ağa'nın zulmünden köyü terk eder. Abdi ağanın yeğeni ile evlendirilmek üzere olan sevdalısı Hatça'yı kurtarması gerekmektedir. Ağanın yeğenini öldürür, ağayı yaralar ve Hatça hatunu kaçırarak Eşkiya Deli Durdu'ya katılır. Fakat Deli Durdu'nun kıyıcılığına katlanamadığı için iki arkadaş çeteden ayrılırlar. İnce Mehmed sıradan bir köy çocuğu iken zulmedenler için bir eşkiya köylüler içinse bir kurtarıcıya dönüşür. Yaşar Kemal (Gökçedam köyü/Osmaniye)
Düşünce
2024 3. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2024 00:27
Nasıl sevdim, nasıl duygulandım, nekadar ağladım analatamam. Duygularım perişan. Kitabın bu aşırı rahat üslubunu çok sevdim. Su gibiydi ve bu kitabı neden bu kadar zaman okumadım bilmiyorum. Okumadığıma çok pişmanım. Okuyun, okutturun.
İnce memed
2020 26. kitabı
Şüphesiz okuyucuyu betimlemeleriyle 1950’lerin Çukurova’sına götürüyor.Ama gel gör ki bu betimlemeleri gereksiz uzun bulanlar var. Herkesi memnun etmek zor.İnce Memed Türk edebiyatının mihenk taşlarından biridir.Çukurova’nın sıcağını ve göz alabildiğine düzlüğünü resmen yaşadım. Toplumsal sorunlara bu kadar nitelikli değinen bir kitap daha yoktur diye düşünüyorum.”Şahinim, yiğidim, gönlü geniş gardaşım bir umudum sende anlıyor musun?”
Merak uyandırıcı
2024 4. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 23:41
Kitabı 3 günde bitirdim , Bir öğrenci olarak bu benim için zordu çünkü derslerime hiç bakamadım Elimden düşürmedim bu kitabı , Çok fazla betimleme vardı bazı yerler sıktı ama sonunu merak ediyorsunuz Bu merak size bu betimlemelerle dolu kısımları okumaya zorluyor. Abdi ağanın bir an önce ölmesini istedim ama şunu biliyoruz ki Abdi ağa gibiler hiç ölmeyecek, Onlardan korkanlar hiç ölmeyeceği gibi .. Koca 5 köyde bir kişi bile abdi ağayı öldürememesi ve küçük bir olayda bile abdi ağa nın tarafını tutmaları korkudan mı yoksa gerçekten köle olmayı sevmelerinden mi anlayamadım , Mâkâmı yüksek yerde olanların doğruyu bilmelerine rağmen ağanın sözü ve uydurma iki oyunuyla nasıl da yönetildiğinin de güzel üzerinde duruyor . Genel olarak kitabı sevdim , İçinizde merak uyandırıyor ama dediğim gibi betimlemeler fazlaydı Özellikle başlarda . Bu benim ilk Yaşar Kemal kitabım o yüzden çok değerli benim için
2023 48. kitabı
Bir edebiyat öğretmeni klasiği sanırsam. Üç edebiyat hocam oldu üçü de zorladı bunu okumam için en sonunda okudum hem de iki kez. Bu tarz kitapları sevmezdim sıkıcı bulurdum ama bu tarz kitapları sevmeme neden olan kitap diyebilirim. Tavsiye ederim iyi okumalar
2021 122. kitabı
Yaşar Kemal’in bizden biri gibi olan bir köylü genci eşkıya yaptığı bu romanda, Yaşar Kemal okura öyle bir sevdiriyor ki İnce Memed’i; İnce Memed, Abdi Ağa’ya karşı gelip dağa çıkınca İnce Memed’in tarafını tutuyorsunuz. O dağda aç kaldıkça sizin karnınız ağrıyor. O yemek buldukça sizin karnınız doyuyor. Köylüyle zulmeden Abdi Ağa’yı öldürmesini de kitabın sonuna kadar “Bu sefer öldürse bari” diyerek bekliyorsunuz. Sonunda Abdi Ağa’yı öldürüp öldürmediğini söylemeyeceğim. Ama İnce Memed, köylüyü yıllardır sömüren, onları köle gibi çalıştırıp zulmeden Abdi Ağa’ya öyle bir korku salıyor ki Abdi Ağa ne yapacağını şaşırıyor.
2021 15. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2021 01:57
3 ay süren İnce Memed okuma serüvenimin sonuna geldim. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi kitabın akıcı olmaması olarak algılanmasın, kitap oldukça akıcıydı. Hatta son zamanlarda okuduğum en akıcı kitaptı bile diyebilirim. Sadece bu süreçte araya başka durumlarda girdi. Sürekli kitaba odaklanamadım. Bazen başka kitaplarda okumak istedim. Çünkü Memed'in hikayesi hemen bitsin istemiyordum. Bu sebeple araya başka kitaplarda sıkıştırdım. 95 günlük okuma serüveninin ardından uzun, zorlu, fakat bir o kadar da mükemmel olan bu kitabın sonuna hem büyük bir kıvançla hem de büyük bir üzüntüyle geldim. Kıvanç duydum çünkü çok uzun bir şeyi bitirerek düzenli kitap okuma alışkanlığını yeni kazanmış biri olarak zoru başardım. Üzüntü duydum çünkü İnce Memed'in ve daha nice karakterin hikayesi son buldu. Belki bir gün yeniden kitabı en başından okurum ama aynı heyecanı alamayacağımı da biliyorum. Yaşar Kemal bu kitabı 32 yıllık gibi uzun bir sürede yazmış. ''Yaş 35, yolun yarısı eder.'' demiş Cahit Sıtkı Tarancı. Bir insan ömrünün yarısı kadar sürede yazılmış. Bu kadar uzun sürede yazılan romanı ben de sindire sindire okumak, karakterleri bilhassa İnce Memed'i iyice tanımak, olayı boylu boyunca anlayıp kitabın duygusunu tamamen yaşamak için uzun bir süreye yaydım. Fakat istenildikten sonra 2 hafta bir süreçte bile okunabilecek kadar akıcı bir kitap. Daha hızlı ve daha çok kitap okuyanlar 1 hafta kadar sürede bile okuyabilirler. Serinin en zor, en iyi kitabıydı benim için. En çok macerayı bu kitapta yaşadık, yeri geldi güldük, yeri geldi ağladık, savaştık, dağlardan, karlı yollardan kaçtık, fantastik dünyalara daldık, evliyalar, peygamberler yoldaşımız oldu. Ama sonunda bütün serüven son buldu. Kitabın cümleleri özenle seçilmiş gibiydi. Hem yöresel bir dildeydi, hem de edebiydi.
40 Dile Çevrilen Bir Şaheser: İnce Memed
Puan vermedi
İnce Memed, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Roman, Türkiye’nin güneydoğusundaki Çukurova bölgesinde, yoksul köylülerin yaşadığı zorlu hayatı ve ağaların yönetimi altındaki bölgede yaşanan zulmü ve adaletsizliği konu alır. Romanın kahramanı Memed, ağanın zulmüne maruz kalan bir gençtir. Özgürlüğe kavuşmak için kaçar ve dağlara sığınır. Burada diğer yoksul insanlarla birlikte yaşar. Onlarla beraber hayatta kalmak için çeşitli zorluklarla mücadele eder. Memed, ağanın haksızlıklarına karşı koymak ve özgürlüğüne kavuşmak için cesurca hareket eder. Roman, Türkiye’nin modernleşme sürecinde, bölgedeki köylü sınıfının yaşam koşullarını gözler önüne serer. Aynı zamanda, sosyal adaletsizliği, toplumsal sınıf farklılıklarını, güçsüzlüğü ve baskıyı ele alır. Yaşar Kemal’in üslubu, doğal detaylara verdiği önemle bilinir. Olayların gerçekçi bir şekilde anlatılması, romanın etkisini artırır. Roman, Türk edebiyatındaki epik geleneğe uygun bir şekilde yazılmıştır. Eserde, güçlü ve zayıf arasındaki çatışmalar, toplumsal hayatın karmaşıklığı ve insanların iç dünyalarının çelişkileri gibi evrensel temalar işlenir. İnce Memed, Türk edebiyatı için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve uluslararası alanda da tanınır. İşlenen Temalar Adaletsizlik: Roman, bölgedeki ağaların zulmüne maruz kalan köylülerin hayatını anlatır. Adaletsizlik, romanın ana temasıdır, bölgedeki köylülerin hayatlarını etkiler. Adaletsizliğin sonuçlarına ve toplumun bu duruma tepkisine de yer verir. Özgürlük: Romanın kahramanı Memed, özgürlüğü için mücadele eder. Kendisini ağanın zulmünden kurtarır ve dağlara sığınır. Burada, özgürlüğü için mücadele eder ve bölgedeki adaletsizliğe karşı savaşır. Toplumsal Değişim: Roman, Türkiye’nin modernleşme sürecindeki dönüşümleri

Yaşar KemalYazar · 74 kitap
Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,] 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt asıllı Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır. Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. Çocukluğu Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Orta okul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı. Sanat hayatı 1978 yılındaki yaptığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti. İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi: "Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Kadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum." Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı. 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Kayseri'de askerlik yaparken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi. Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaptı. Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan seri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi. Siyaset 17 yaşından bu yana sosyalist politikanın içindedir. 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1962'de katıldı. Emekçi sınıfının tamamen yönetime gelmesini isteyen Kemal, TİP'te sekiz yıl çalıştı ve yöneticilerden biriydi. 1987'deki bir söyleşisinde Türkiye'de bir Marksist partiye ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Aynı söyleşideki "Nasıl bir sol modelden yanasınız?" sorusuna, şu cevabı vermiştir: "Her ülke sosyalist modelini kendisi kurar. Sovyetlerin 70 yıldır yaşama geçmiş modelini kabul edemeyiz. Yüzde yüz bağımsızlıktır sosyalizm. Kişi bağımsızlığı, ülke bağımsızlığı, politik bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık, özellikle de kültürel bağımsızlık... Sosyalizmin başka bir anlamı yok benim için. Bu çağa gelinceye kadar kültürler birbirlerini beslemişlerdir, yok etmemişlerdir. Oysa çağımızda, kültürler kültürleri yok etmek için, bilinçli olarak kullanılmışlardır, emperyalistler tarafından. Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım." TİP'ten ayrılan yazar, nedenini partinin niteliğini yitirmesine, bürokratların eline geçmesine ve emekçilerden kopmasına bağladı. Sovyetler Birliği çökmesinin, sosyalizmin de çökmesi değil, tam tersine dünya sosyalizminin zaferi olduğunu 1993'teki bir söyleşisinde dile getirmiştir. Temalar « Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. [...] Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. » Yaşar Kemal'im edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı. Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir.