İnce Memed 1

Yaşar Kemal

İnce Memed
Puan vermedi·412 syf.·
2023 1. kitabı
Çok sık betimlemelerle çukurova ve çevresini adeta yaşatıyor Yaşar Kemal.Bitki türlerinden dağlara çok detaylı bir coğrafya bilgisi hakim kitapta.Cumhuriyetin ilk zamanlarındaki ağalık zulmüne dayanamayıp dağa çıkan Mehmed bize direnişi,cesareti,aşkı ve daha nice körelmiş duygularımızı hatırlatıyor.sürükleyiciliğin hat safhada olduğu bu kitabın okunmasını şiddetle tavsiye ederim.
Puan vermedi
Yaşar kemalden bir eşkıya destanı peki eşkıya ne demektir devlete göre bir terörist ve anarşist halka göre ise bir efsane ve kahramandır o zaman ince memed kimdir bir kahramanmı yoksa bir terörist mi ince memed askere ateş etmez mazluma ateş etmez ve kim haksızsa onu bulur zulmedenin vayy haline tam alnının ortasına yer yağlı kurşunu vayy zenginin haline vayy ağanın haline kısaca yaşar kemal devletçi değil halkçı bir insandır ve anadolu halkına göre eşkıyalar bir halk kahramanıdır bu yüzden ince memed bir halk destanıdır ve yaşar kemale göre ince memed bir efsane ve halk kahramanıdır zulüm ve zalimlik oldukça eşkıyalık oldukça eşkıyalar ve başkaldıranlar hep varolacaktır onun için terör bitsin diyorsak eğitim ve hizmet şarttır yani terörü ortaya çıkaran yoksulluk zulüm cahillik gibi nedenler yokedilmelidir eğer memlekette adalet ve hakaniyet var olursa eşkıyalıkta biter terörde biter
2020 42. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2020 15:58
Merhaba arkadaşlar,sonunda ohhh be dediğim nadir kitaplardan birisini okudum.Bazen sonunu sevmedigimiz kitaplar da bize güzel duygular yaşatır,merak ederiz,canımız ağzımıza gelir,üzülürüz,seviniriz ama zaten önemli olan sadece sonu değil,eser bizi baştan sona kendisine bağlıyorsa bu yıldızlı bir kitaptır benim gözümde.Bu açıdan bu eserin hem ilerleyişinin heyecanlı olması hem de sonunun iyi bitmesi beni ziyadesiyle tatmin etti diyebilirim.Bir Yaşar Kemal klasiği diyemiyorum çünkü ilk kitabıydı okuduğum ve çok beğendim. Bazı yazarlar otobiyografi yazarlar ve ibretlik hayatlarını orada öğreniriz,en etkileyici romandan daha çok bağlanırız ona.Bazıları da bizi ikilemde bırakır acaba deriz yazar kendi hayatını mı yazmış anlayamayız.Burada her iki durum da değil tabi.Burada yazar yaşadığı hayatı,gördüklerini, etkilendiği olayları,usta kalemiyle yazıya dökmüş.Eski zamanları geçmişe bir ayna tutmuş gibi bize aktarmış. Kitabın içeriğinden bahsetmek istemiyorum.Okunması gereken muhteşem bir hikayesi var.Hayat bize herzaman istediğimizi vermiyor malesef.Yaşıyorsak savaşmak zorundayız,mücadele etmek mecburiyetindeyiz.İnanın bana hayatın her karesi bizim için çok değerli.İstemediğimiz bir hayat yoktur sadece kendi memnuniyetsizliklerimiz ve doyumsuzluklarımız vardır.İnce Memed bu hayattan çok az bir şey istedi.Sevdiği sadece onun yaninda olmayı istedi.Rızanın annesi oğlunu çok sevdi.Cahil köylünün tek derdi ekmek davasıydı.İyi insanlar her zamanki gibi iyilerdi,bazıları da yaptığı hatayı telafi etti.Ölmek için dünyaya gelenler vardı,onlar öldü,aşk için dünyada kalanlar vardı, onlar kaldı.Az gittiler uz gittiler dere tepe düz gittiler ama sonuçta menzile ulaştılar. Geçmişten günümüze Abdi Agalar da geldi İnce Memedler de.Her ikisi de unutulmadı ama birisine söverken
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Remzi Kitabevi · 196274,5bin okunma
Kendi iyiliğine de baş kaldır...
2024 28. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 00:28
İnce Memed , erteleye erteleye çok geç kalmışım okumaya, kalem efendisinin eserini..Okumak mı bizatihi yaşamak mı bilemedim... İnsan öyle tesirinde kalıyor. Türkiye sosyal ve kültürel tarihinde kök salmış bir duruma ışık tutuyor İnce Memed. Bazı tabaka insanların ortaya çıkışına da cesurca atıfta bulunuyor. Gözlerinde ki ışıktan korkulası Memed ,ne zaman ki sorgulamaya ,düşünmeye başladı işte o zaman... Okuyun, okuyun ki içiniz ısınsın artık hergün biraz daha soğuyan bu coğrafyada. Sonra dersiniz bir Yaşar Kemal geldi geçti bu topraklardan....
2019 2. kitabı
Okunması gereken bir eser. Yalın bir anlatimi var. Tek kelimeyle zayifin güçlü karşısında baş kaldırmasını anlatiyor. Bu kitabın ilk serisi devamı da yayinlanmis
İlişkiler
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Remzi Kitabevi · 196274,5bin okunma
Ara ara okunması gereken kitapların başında gelir
2021 4. kitabı
İkinci kez okuduğum (bilmem kaç kere daha okurum!) İnce Memed, Türkiye edebiyatının en iyi romanlarının başında kabul ediliyor. Yaşar Kemal'in cümleleri, tasvirleri, ifadeleri zihnimde olayların geçtiği yerleri rahatça canlandırabilmemi sağladı. Hattâ, resimden hiç anlamama rağmen, İnce Memed'in çocukluğundan itibaren gezdiği, dolaştığı yerleri, komşu köyde sığındığı evdeki ilk sahnelerini bile çizmek, belki karikatürize etmek istedim. Birkaç deneme de yaptım. * Aslında İnce Memed, klasik sömüren ağa ve köle köylü ilişkisini anlatan bir kitap değil yalnızca. İnce Memed'i daha iyi anlayabilmek için Yaşar Kemal'in "Yalanlar Seferi" isimli makalesini de okumalısınız. Çünkü sömüren sadece ağalar değil, devlettir de aynı zamanda. En basitinden, Yaşar Kemal bir Kürt'tür ve cumhuriyet kurulduğundan beri Kürtler zorla Türkleştirilmeye çalışılıyor, dilleri yasaklanıyor, kimlikleri yasaklanıyor devlet ve kurucu ideoloji tarafından. Yalanlar Seferini isimli makaleyi şuradan okuyabilirsiniz: bianet.org/bianet/medya/16...
2019 9. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2019 15:53
Gözyaşlarını silerek yazıyorum bu incelemeyi. Bu kitabın beni kadar çok etkileyeceğini bilseydim daha önce okumaya karar verirdim. Belki doğduğum yerin hikayesini anlattığı için belki de Yaşar Kemal'in muhteşem üslubu ilk defa karşılaştığım için kitap beni çok derinden etkiledi. Konu her ne kadar sizin gerçekliğinizle alakalı olmasa çok çok uzaktaki bir türküyü söylese de bir anda kendinize ait bir parça kendinize ait bir hikaye buluyorsunuz. Çok yakın bir arkadaşım İnce Mehmed’i okumadan çukurovayı anlayamazsın derdi.Onun çok büyük çok büyük laflar ettiğini düşünürdüm her seferinde. İlk kitabı okuduktan sonra onun ne demek istediğini çok iyi anladım. Bu kitabı Türkiye'de yaşayan herkesin mutlaka okumasını okutulmasını delerim
2018 26. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2018 18:43
Vay anam vay! Ben böyle roman okumadım kardaş. Böylesine güzel betimlemeylen, bu kadar güzel içine alan cümleleriylen hikâyesini yaşattıran, hissettirebilen bir roman okumadım. Hele romanı bitirdikten sonra yüzümü yudum da öyle kendime geldim, birçok sayfasında duygularımlan yaşadım da okudum işte. İpil ipil ışık gibi parlıyor kitabın cümleleri, ipil ipil parlayarak oluşturuyor kelimeler cümleleri. Epey zamandır okuyacaktım emme nedense bekletir dururdum Yaşar Kemal gibi kalem efendisinin bu eserini. Daha zamanı değil, daha çok yaşayacağım daha çok içine girebileceğim zamanı beklerdim ve bu zamanlarda da okumak nasip oldu işte. Her bir sayfasında her bir paragrafında romanı, karakterleri ve hikâyeyi yaşadım. Yaşadım ya, öyle bir yazmış ki Yaşar Kemal Allah billah yaşatıyor yazdıklarını, kâh güldürüyor kâh sinirlendiriyor veya hüzne boğuyor, hepten ise sizi köylerde, dağlarda yaşatıyor. Hele o çakırdikenleri yok mu, vay anam vay, itin dölü nasıl da her bir toprakta yetişiyor öyle, her bir toprakta bitmiş de her bir sayfamızda her bir paragrafımızda ayaklarımıza, üstümüze başımıza dalıyor kardaş. Vay anam vay, yok kardaş yok bu çakırdikenlerin olduğu yerde tarla mı sürülür, davar mı sürülürmüş. Yaşar emmi diyor zaten bu çakırdikeni en pis, en kıraç toprakta biter diye. Ot bitmez, ağaç bitmez, eşek inciri bile bitmez, işte orada çakırdikeni keyifle serile serpile biter de büyür gelişir. Bir metreye bulur bu çakırdikeninin boyu kardaş, dalar da pisler üstünü başını, canlıdır ya mübarek ama sanki de hareketli bir canlı gibi dalar, parçalayıverir üstünü başını. Vay anam vay, Allah billah görmedim ben böyle bir şey, gördüysem de te bu kadar büyüğünü görmedim de duymadım kardaş, vay anam vay. Ne bilinsin çakırdikeni ne menem bir beladır. Abdi ağalar var oldukça da İnce
İnce Memed'e..
2023 2. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2023 23:02
Uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyen bir İnce Memed serisi vardı. Yaşar Kemal'in kalemindeki ustalığı çok duyuyordum ve açıkçası okumak için sabırsızlanıyordum. Sonunda Yaşar Kemal'in eşsiz eseri olan İnce Memed ile tanıştım. Bir kitap en fazla ne kadar övülebilirse o kadar övmek istiyorum. Bir yazar Türkçe'yi ancak bu kadar güzel kullanabilirdi. Kitabı okurken betimlemelerin içinde kayboluyorsunuz. Siz istemeseniz de kitap sizi alıp götürüyor. İnce Memed'i okurken acaba o dönemde yaşasaydım bende mi İnce Memed gibi yapardım? Diye çok sordum kendime. Ve her defasında cevabım evet, bende öyle yapardım oldu. Ağalık sistemine, haksızlığa, zulme karşı çıkan, baş kaldıran İnce Memed zulmedenler için bir kabusa dönüşüyor. Açlık içinde, sefillik içinde yaşayan halkın umudu oluyor. Analar çocuklarını İnce Memed gelecek diyerek susturuyor. Adeta halkın kurtarıcısı oluyor. Yaşar Kemal o dönemde yaşanan olaylara İnce Memed romanı ile ayna tutuyor. Bize toplumun yapısını, düzenin işleyişini gösteriyor. Çukurova, taşı toprağı altın Çukurova köy halkına yetmiyor, daha doğrusu açgözlü ağalardan halka sıra gelmiyor. Köylüyü bir yıl boyunca çalıştırıp emeğini, altının terini bir hiçmiş gibi görmezden gelen, halkına adeta bir köleymiş gibi davranan, açlıkla cezalandırıp, korkutan bir ağalıktan bahsediyorum. Köylü korkusundan el pençe boyun eğiyor. İşte İnce Memed bu işleyişe dur demek için dağlara çıkıyor. Kimine göre İnce Memed bir katil, bir eşkıya... Fakat kimilerine göre ise tek umut kaynağı. Hangimizin içinde haksızlıklara karşı baş kaldırmayan, vicdansızlığa, zulme, adaletsizliğe dur demek için uğraşmayan, hakkı savunan bir İnce Memed yok ki? Sizi bilmem ama benim içimde var. Biraz da kendimi bularak okudum İnce Memed'i... Serinin ilk kitabı beni bu kadar alıp götürmüşken
Vay anam vay !
2024 100. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2024 18:50
Recep çavuş; Acısı olduğunda, sinirlendiğinde, canı yandığında hep vay anam vay! der. Sizde hikayenin içinde devamlı vay anam vay!, vay anam vay! diyerek okuyacaksınız! Kitap çok akıcı bir dille ve etkileyici olay örgüsü ile sizleri etkisi altına alıyor. Çukurova yöresini kaya kaya, taş taş, müthiş betimlemeler ve tasvirler ile anlatıyor Yaşar Kemal . İnce Memed’in etrafına yöresine tüm yaklaşan karakterlerin hikayesinin geçmişi ile hiç bir kopuş olmadan verilmesi muhteşemdi. İnce Memed; yetim kalmış anasıyla yaşayan sessiz sakin çalışkan bir çocuktur, temiz, dost, akıllı, cesurdur. Ve zulüm onun arkadaşı olmuşcasına birlikte yaşar. Abdi ağa vardır; Bir kişi ölür herkes sevinir mi! O kişi ölmez de yaşarsa herkes yas tutar mı! Hürü Ana vardır; yürekli, merhametli, gönlünde olanı sakınmayan haykıran, Hatice var aşkı için cefa çeken… Kitapta bir çok güçlü karakter var. Diyalog kuramayan ama anlaşan insanları var Çukurova’nın ve çok gerçekçi hayat hikayeleri…. “Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmadı da içine gömüldü müydü, sonu felakettir. “ S:608 (e-kitap) Cumhuriyet ilan edildikten sonra oluşan otorite boşluğunun Çukurova bölgesine yansımasını, toprağın değerlenmesini, göçebe toplumun yerleşik hayata geçmeye başlamasının, ağalar sisteminin, eşkiyaların, köylülerin durumlarını, toplumsal ve sosyolojik olarak hikayeler ile bize fazla gerçekçi olarak Yaşar Kemal sunuyor. O kadar ki “ bir çok olayda neden memed? Neden? Neden?” Diye sordum. Bu kitap tavsiye edilmez! Sen daha okumadın mı? Diye sorulur!

Yaşar KemalYazar · 74 kitap
Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,] 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt asıllı Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır. Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. Çocukluğu Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Orta okul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı. Sanat hayatı 1978 yılındaki yaptığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti. İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi: "Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Kadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum." Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı. 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Kayseri'de askerlik yaparken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi. Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaptı. Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan seri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi. Siyaset 17 yaşından bu yana sosyalist politikanın içindedir. 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1962'de katıldı. Emekçi sınıfının tamamen yönetime gelmesini isteyen Kemal, TİP'te sekiz yıl çalıştı ve yöneticilerden biriydi. 1987'deki bir söyleşisinde Türkiye'de bir Marksist partiye ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Aynı söyleşideki "Nasıl bir sol modelden yanasınız?" sorusuna, şu cevabı vermiştir: "Her ülke sosyalist modelini kendisi kurar. Sovyetlerin 70 yıldır yaşama geçmiş modelini kabul edemeyiz. Yüzde yüz bağımsızlıktır sosyalizm. Kişi bağımsızlığı, ülke bağımsızlığı, politik bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık, özellikle de kültürel bağımsızlık... Sosyalizmin başka bir anlamı yok benim için. Bu çağa gelinceye kadar kültürler birbirlerini beslemişlerdir, yok etmemişlerdir. Oysa çağımızda, kültürler kültürleri yok etmek için, bilinçli olarak kullanılmışlardır, emperyalistler tarafından. Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım." TİP'ten ayrılan yazar, nedenini partinin niteliğini yitirmesine, bürokratların eline geçmesine ve emekçilerden kopmasına bağladı. Sovyetler Birliği çökmesinin, sosyalizmin de çökmesi değil, tam tersine dünya sosyalizminin zaferi olduğunu 1993'teki bir söyleşisinde dile getirmiştir. Temalar « Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. [...] Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. » Yaşar Kemal'im edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı. Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir.