2020 6. kitabı
Okunma: 04 Mart 2020 20:09
Yaprak Fırtınası, yazarımız Marquez'in ilk önemli yapıtı. Yazarımızın diğer önemli kitaplarında da görülen düşsel Macondo kasabası "Yaprak Fırtınası" nda doğuyor. Kitabımızın konusu yapılmaması gereken bir cenaze töreni. İrdelemek gerekirse kasaba halkı tarafından lanetlenmiş, hoş görülmeyen; diğer insanlardan farklı, sıradışı yaşantısıyla, sırlı hayatıyla bilinen ve kasabada tam da doktora ihtiyaç duyulan bir zamanda halka yardım etmeyip halkı kendine daha da zıt düşüren ve bu sebepten ötürü kendi cenaze törenini emekli bir albaya söz verdirerek yaptıran bir adamın yapılmaması gerektiği düşünülen cenaze töreni. Albay, albayın kızı ve küçük yaşlarda olan oğludur bu en eziyetli cenaze törenini tören yapan. Albay, hayatını kurtaran bu adama hayat borcu olduğu vesilesiyle bu vasiyetini kabul eder ve belki de bu yaptığından dolayı kendinin ve kızının öldüklerinde başkaları tarafından gömüleceği bir kişinin olmamasından sorumlu olacaktır. Kitapta Albay ve kızı Isabel' in geçmişte yaşadıkları geriye dönüş tekniği ile veriliyor. Doktorun kasabaya gelmesi, dev muz şirketi, Isabel'in mutlu başlayan mutsuz devam eden evliliği oğlunun doğması ve eşinin yıllardır Isabel' e hiç yaşam belirtisi vermemesi, üstelik oğlunun da babasına benzer birtakım davranışlar göstermesi, Albay'ın evinde yaşayan doktorun evin hizmetlisiyle ilişkide bulunması, onunla kilisenin yanındaki eve yerleştikten sonra bir sebep uğruna kadını öldürüp sebze bahçesine gömmesi gibi... İlk defa okumuş olduğum Marquez' in anlatımı yalın ve içtendi. Kitapta kullanılan üç karakterin aynı olaya farklı gözlerle bakması usta bir yazar göstergesi. Gabriel Garcia Marquez okumak isteyenler için başlanması gereken ilk kitap ayrıca. Gabriel Garcia Marquez Yaprak Fırtınası
Yaprak FırtınasıGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 20244,458 okunma