···Okunma: 23 Mart 2020 20:52 Kitabı üç dört sene önce okumaya çalıştığımda sıkılacağım izlenimiyle yarım bıraktığımı hatırlıyorum. Sanırım bu o zamanki olgunluğumun farklı oluşundan kaynaklı. Belki de hayattaki iyi, kötü, olağanı; ekonomi, politika, siyaseti şuan daha iyi kavrıyorum. Bu yüzden, bu sene kitaba yeniden başladığım andan itibaren kitap beni kendisine içine çekmekle kalmadı defalarca hayrete düştüğüm tepkilerde bulundum. 400 küsür yıl öncesi bir kitaptan bahsediyoruz. 2020'de kitapta yazarın belirttiği hayata dair görüşlerinin bir tanesi bile güncelliğini kaybetmemiş. Yer yer ibretlik, yer yer kendinden çok şey bulabileceğiniz bana göre oldukça değerli bir kitap. Ayrıca tarihi bilgiler de oldukça fazla.
(Spoiler)Yazarın hayatı boyunca okuduğu yazılardan, kitaplardan aldığı alıntıları görüşlerini açıklarken kullanması ve bu alıntıların anlatılan şeye uygunluğunu çok beğendim. Kitabı baştan sona bir çırpıda okudum diyemeyeceğim yer yer çok düşündüren ve defalarca not almam gereken cümlelerin olduğu ama yer yer de sıkabilen bir kitap bence.
(Spoiler)
Kitapta yazarın yaşamının son yılları olması gereği ölümden çok bahsediliyor yer yer depresif söylemler mevcut. Roma İmparatorluğu'yla ilgili çok fazla örneğin yer alması tarih kitaplarını sevmeyenler için belki sıkıcı gelebilir.