2019 159. kitabı
Kendi hayatından kesitler olduğu düşünülen bu kitap Austen öldükten sonra yayınlamış. Kahramanımız Anne Elliot zengin bir ailenin kızıdır ve bir zamanlar aşık olup nişanlandığı Frederick Wentworth'dan sosyal konum ve zenginlik açısından uygun olmadığı ve mutsuz olacağı gerekçesi ile ayrılmıştır. Daha doğrusu aile dostu tarafından nişanı atmaya "ikna" edilmiştir. Ailede silik bir karakter olarak görülen Anne, aslında güçlü bir duygusal zekaya sahip iyi bir gözlemcidir. Birçokları ona göre basit ve yetersizdir. Yıllar içinde evlenmemistir. Ve bir gün yolları eski nişanlısı ile tekrar kesişir. Küllendiğini düşündüğü duyguları yeniden canlanır. Yazar kitabında ikiyüzlü toplumu eleştirir. Kadına vurulma çalışılan evde kalmış damgasını irdeler. Benim açımdan bu kitap oldukça hızlı okuyabildiğim ama aslında olaylar bakımından durgun, ahım şahım olmamakla birlikte yazıldığı dönem düşünüldüğünde anlatmak istediği şeyler bakımından saygı duyulması gereken, okunabilecek kitaplar arasına giren bir roman oldu. Onca sayfa okudum en beğendiğim bölüm belki kitabın ana fikri sayilabilecek 276-280 sayfalaridir.
İknaJane Austen · Timaş Yayınları · 20203,540 okunma