2020 9. kitabı
Okunma: 20 Mart 2020 23:05
“BAZI MASALLAR UYUTMAK İÇİN DEĞİL, UYANDIRMAK İÇİNDİR!” Eseri okuduktan sonra kendi kendime ilk bunu dedim. Bunun nedenini okuduktan sonra anlayacaksınız. Eserin incelemesine geçmeden yazar hakkında ufak bir bilgi edinmek gerektiği kanısındayım. Zira yazarın hayatıyla eser arasında önemli bir paralellik var. , Yazarımız Samed Behrengi Haziran 1939’da Tebriz’de dünyaya gelmiş. Azerbaycan Türkçesiyle Farsça arasında çeviriler yapmış bir yazar. Şimdi hayatı ve eser arasındaki paralelliği birlikte götürelim. Yazarımız zamanının baskıcı şahlık döneminde yaşamış. Görüşleri ve eserleri dolayısıyla eleştirilmiştir. O, buna rağmen Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanması yasak halk şiirlerini derlemiş, insanları düşünmeye sevk eden eserler meydana getirmiştir. Elbette ki bu eserleri yasaklanmış. Hatta Küçük Kara Balık adlı eseri de bir dönem yasaklı yayınlar arasında yer almış. Eserimizin baş kahramanı Küçük Kara Balık da tıpkı yazarımız gibi ‘karşı çıkış’ın sembolü. O, annesinin on bin yumurtasından hayatta kalan tek balıktır. Bu balık diğer balıklar gibi değildir. Düşünen, merak eden, sorgulayan ve eleştiren bir yapısı vardır sevimli balığımızın. Küçük kara balığın bilme merakı daha eserin başlarında açıkça sezdiriliyor. Bu merakının üzerine başta annesi yaptığının yanlış olduğunu, onun da diğer balıklar gibi sade bir yaşantısı olmasını söyler. Balığımız bunlara dâhiyane sözlerle cevaplar verir. Cevaplarından biri : “Ben bilmek istiyorum, hayat gerçekten bir avuç yerde durmadan dönüp durmak, sonra da yaşlanıp ölüp gitmek mi yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?”(Behrengi, 2020,13) Elbette ki bu düşüncelerine toplum tarafından olumlu bir karşılık gelmemiştir. İçinde bulundukları derenin nerede sonlandığını merak ettiğini söyleyince “… derenin başı sonu yok ki” cevabıyla karşılaşır. Bunun üzerine diğer balıklar onu eleştirir ve saygısızlıkla suçlar. Toplum tarafından dışlanan balığımız “Bilme” serüvenine çıkar. Tabi bu yolculuk kolay olmayacaktır. Karşısına türlü olaylar, kötülükler çıkacaktır. Bu kötülüklerin en büyüğü de onun bu düşüncelerini saçma bulan, kendini sıradanlığa terk eden cahil hayvanlardır. Yol boyunca karşılaştığı her hayvan bugün de sokakta karşımıza çıkabilecek tiplerdir. Başarıya giden yolda ayağımıza takılabilecek taşlar her biri. Masalın sonunda balığımız meçhul bir şekilde ortadan kaybolur. Fakat aradığı şeyi bulmuş, yaşadığı dünyadan başka dünyalar olduğunu keşfetmiş, en önemlisi de “bilme” merakını gidermiştir. Artık tesadüf mü kaderin cilvesi mi bilemiyoruz ama yazarımız da tıpkı küçük kara balık gibi sularda meçhule gitmiştir. Aras Nehri’nde öldüğü veya “öldürüldüğü” görüşler arasındadır. Gerçeği kesin olarak bilmek güç fakat yazarımız da küçük kara balığımız da bu dünyaya güzel şeyler katarak göçtüler. Ülkemizde ve dünyamızda nice küçük kara balıkların yetişmesi dileğiyle!
Küçük Kara BalıkSamed Behrengi · Can Yayınları · 202336,8bin okunma