·655 syf.····Okunma: 27 Mart 2020 14:42 Merhaba, Mustafa Kemal Atatürk üzerine uzun zamandır, belki de ilk defa okuduğum, en güzel kitaptı. Falih Rıfkı Atay, Atatürk ile ilgili olan doğum yeri, ailesi, Kemal adını nasıl aldığı gibi taa ilkokuldan itibaren bildiğimiz klasik bilgilerden başlayarak hiç bilmediğimiz belki de ilk defa bu kitapta öğrendiğimiz birçok bilgiye yer vermiştir. 15 yıldır Atatürk'ün yanında gazeteci, yazar ve milletvekili olarak bulunması, kendisinin Mustafa Kemal'i çok iyi bir şekilde tanımasını sağlamış ve yazar da bu durumu avantajlı bir şekilde kullanarak akıcı bir üslupla kitabına aktarmıştır.
Falih Rıfkı genellikle Atatürk'ü övmekle, düşüncelerini benimsemekle ve onu takdir etmekle beraber fikirlerini eleştirdiği yerlerde olmuştur ki bu durum yazarın tarafsız kalabildiğini, tamamen Atatürk'ün fikirleri altında kendi benliğinden vazgeçmediğini gösterir. Bence bu önemli bir durumdur çünkü Mustafa Kemal gibi dahi bir liderin bu kadar uzun süre yanında bulunup kendi fikirlerinden vazgeçmemek zor olsa gerek.
Kitabı okurken sıkıldığım hadi bi bitse falan dediğim tek bir an bile olmadı, belki bu biraz da ilgi alanım olduğu için de olabilir. Sadece anı tarzında bir kitap olduğu için yazarın bazı yerlerde kendi düşüncelerinden mi yoksa Mustafa Kemal'in düşüncelerinden mi bahsettiğini ayırt etmekte ilk başta zorlandım. Mesela bir paragrafta Atatürk ile ilgili bir anısını anlatırken cümlenin devamında hemen kendiyle ilgili bir anıya düşünceye geçmesi gibi durumlar var.
Genel olarak kitabı çok sevdim, yazarın tarafsızlığı, 15 yıl boyunca Mustafa Kemal'in en yakınlarından biri olması, onun özel anlarında bile çevresinde bulunması beni kitaba çeken etkenler oldu. Okumak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim.