2020 24. kitabı
Montaigne, bir çok konu hakkındaki düşüncelerini denemeler halinde bir kitapta toplamış. Yeri gelmiş Amerika kıtasının keşfindeki insanların tutumunu eleştirmiş yeri gelmiş insanlara verilen idam cezasını ve işkenceyi topa tutmuş. Ancak yazılanların hepsinde tek bir şeyi ölçüt olarak kullanmış:kendisini. "Her konudan çok kendimi incelerim". Montaigne'in bir çok eleştirisini ve tavsiyesini bulmak mümkün kitapta. Altın harflerle yazılması gereken tavsiyelerde var, buruşturup atılması gereken tavsiyelerde. Kadınlara yapılan haksızlıklardan söz eder Montaigne. "Biz erkeklerin hemen hepsi kendi günahlarından çok karısının günahlarından gelecek ayıptan korkar". Montaigne'in belli başlı yazarlardan etkinlendiğini görmek mümkün; Cicero, Sokrates,Platon özellikle Plutarkhos'tan bolca alıntı yapar; "Tanıdığım bütün yazarlar arasında sanatı doğaya, düşünceyi bilime en iyi katmış olanıdır." diye bahseder Plutarkhos'tan. Kitap, Montaigne'in bütün denemelerini kapsamamaktadır. Çevirmenin, belli başlı denemeleri çevirerek topladığı bir derleme kitaptır. Denemelerin tamamı Say yayınlarından 4 ciltlik bir eser olarak çıkmıştır.
Felsefe
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202065,6bin okunma