2020 108. kitabı
Okunma: 22 Mart 2020 00:25
Alışık olduğumuz roman karakterlerinden farklı olarak Anthony Burgess bir anti-kahramanı kitabın baş karakteri yaparak ahlak, iyilik, doğruluk,seçim ve tercihler üzerine düşünmemizi sağlıyor. İyilik nedir, bir kişi iyi olmayı ister mi yoksa iyi olması gerektiği için mi o şekilde davranır, bir kişi zorla iyi bir insan yapılabilir mi, bir insanın iradesinin elinden alınmasının ahlaksal etiğini ve belkide iyi olanların kötülerden bile daha fazla kötü olabileceğini, tüm bunları anti-kahramınımız Alex'in hayat hikayesi üzerinden düşünmemiz sağlanıyor. --spoiler-- Alex sırf eğlendiği ve keyif aldığı için insanlara şiddet ve türlü kötü şeyler yapan genç bir delikanlıdır. Klasik bir serseri çetesine (iri kıyım güçlü ama bir o kadarda akıldan noksan bir kabadayı, lider olmaya çalışan kurnaz ve sinsi ikinci kabadayı ve son olarak da her türlü olaya iştirak eden genellikle pasif, sessiz olan ve sonu genellikle bu işlerden sıyrılmış şekilde normal bir hayat yaşamaya çalışan üçüncü kabadayı) liderlik etmektedir, etmeye çalışmaktadır. Alex tam bir kendini beğenmiştir, büyük bir egoya sahiptir ve kendince kaliteli bir sanat ve moda anlayışı vardır. Tüm bu kötülükler onun sonunda hapse atılmasına neden olur. Hapishanede iki yıl geçirdikten sonra hükumetin başka hapishanelerde uyguladığı mahkumların iki haftada çıkmasını sağlayan bir iyileştirme projesinin olduğunu duyunca kendisinin de katılmak istediğini söyler. Fakat bu sistem kendi bulunduğu hapishanesinde uygulanmamaktadır, ve hapishanenin başgardiyanı bu sisteme karşıdır çünkü kötülerin gerektiği gibi ceza çekmediklerini düşünmektedir yani iyi olanların kötüler üzerinde yeterli intikamı almadığını düşünmektedir. Alex'in bulunduğu koğuşa gelen bir mahkumun öldürülmesi sonucu içişleri bakanı hapishaneye uğrar ve hapishanelerin doluluk oranından ve hapse atmanın temel mantığı olan mahkumların gerekli cezasını çekip yaptıkları hataları anlayıp faydalı birer birey olma fonksiyonunun olmadığını düşünerek bu deneme aşamasındaki projenin bu hapishanede uygulanmasını söyler ve ilk denek Alex olur. Zorlu bir psikolojik maniple geçiren Alex içindeki şiddet isteği şiddetle bastırılmıştır ve artık istese de kimseye zarar verememektedir. Hapisten çıktıktan sonra eskiden kötü davrandığı kişiler onun bu halinden faydalanarak aynı kötülüğü ona uygulamışlardır. Sonunda muhalif partisinin iktidardakilere karşı bir koz olarak kullanılıp bir kaza sonucu eski haline gelmiştir. Ve bir mağdur durumundadır tıpkı mağdur ettikleri gibi. --spoiler-- 1971 yılında Stanley Kubrick tarafından çekilmiş bir film de mevcuttur.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113,1bin okunma