2020 28. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 19:24
Balzac okumaya yeni başladım ve ilk okuduğum eser oldu Goriot Baba. Kitap başlarken ilk önce kişileri, mekanları anlatıyor uzun uzadıya. Tasvirlerle insanın kafası ilk başlarda allak bullak oluyor. Bu yüzden ben karakterleri karıştırmamak için başlarda not aldım, sonrasında ihtiyaç kalmadı. Çünkü sonrasında kitap alıyor başını gidiyor ve karakterlere alışmış oluyorsunuz. Sonuna geldiğinizde de gözlerinizi buğulu ve insanlığa lanet okurken buluyorsunuz kendinizi. Kitabın yazıldığı dönemden bu yana Paris'te birçok şeyler değişti. Mekanlar, oteller, yaşam tarzı, ilişkiler... Aynı kalan tek şey insan oldu. İnsan hep hırslı, bencil, gözü kara, doyumsuz, kimi zaman da duygusuz kaldı olaylar karşısında. Bu kitapları klasik yapan da o günün insanıyla bugünkünün aynı olması ve duygusal olarak aynı şeyleri bugün de yaşayabilecek (belki de yaşıyor) olmamızdır. Kitapta aynı pansiyonda kalan (Madam Vaquer'in pansiyonu) Goriot Baba, Rastignac, Vautrin gibi karakterleri okuyoruz. Başlarda Goriot Baba'yı herkes gibi Rastignac da hor görüyor, onunla alay ediyorlar. Ama olaylar öyle bir hale geliyor ki, Goriot Baba'nın en kötü durumunda yanında Rastignac'ı görüyoruz ömrünü adadığı kızları değil. Goriot Baba da kızlarına aşık bir baba. Zamanında eriştecilik yapmış ve iyi bir gelir elde etmiş, yaşlılığında da ona çok rahat yetecek bir gelir. Gel gör ki bu baba aynı zamanda kızlarının bir mutlu günü için canını bile feda edebilecek bir baba. Baba kızlarını yüksek çevreye girebilsinler diye zengin kocalara veriyor ve elindeki gelirin çoğunu da kızlarına drahoma (çeyiz parası) olarak veriyor. Ama bu kızlara tabiki yetmiyor bir şekilde. Ve kızlarının bu babayı son damlasına kadar nasıl sömürdüğünü görüyoruz. Bu esnada Rastignac karakteri de türlü gelişmelerden geçiyor, kendi içinde ve Vautrin ile cebelleşiyor. Güzel bir klasik daha okumuş oluyoruz kitap bittiğinde. Bir süre de etkisinde kalıyoruz. Sıradaki Balzac okumam Vadideki Zambak olacak ve oldukça heyecanlı bir bekleyiş olacak benim için. Kitabı okuyacaklara bir tavsiye ilk baştaki tasvirleri sabırla okuyun ve olayların gelişmeye başladığı yerleri bekleyin sonrası akacak. Okuyacak olan herkese şimdiden iyi okumalar diliyorum.
Goriot BabaHonore de Balzac · Can Yayınları · 201818,6bin okunma