·263 syf.····Okunma: 31 Mart 2020 22:54 Genel olarak kitabın bilimsel bir dili var. Her bir bölümde farklı bir vaka anlatılmış olsa da kullanılan dil nöroloji ve nöropsikoloji alanından terimler içermesinden dolayı çok hızlı ilerliyemiyorsunuz. Okurken fazlasıyla dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir kitap diyebilirim.
Kitapla ilgili bilmeniz gereken bir diğer husus da kitapta bahsedilen vaka örneklerinin büyük bir çoğunluğu 70'li 80'li yıllarda görülen vakalar oluşturuyor ve kitabın ülkemizde ilk baskısı 96 yılına ait. Bu da ister istemez kitabın güncelliği ile ilgili kafamda bir soru oluşturdu.
Kitap 4 kısımdan oluşuyor.
✓ Birinci Kısım "Kayıplar" olarak adlandırılıyor ve burada eksiklik durumları, işlev kayıplarından bahsediliyor. Bu kısımdaki bölümlerde:
İlk hikaye Karısını Şapka Sanan Adam'da görsel algılama bozukluğu ve yüzleri tanıyamama bozukluğu hakkında bir vaka örneği anlatılıyor.
Kayıp Denizci bölümünde 19 yaşına kadar olan anılarını gayet canlı bir şekilde hatırlayıp yakın zamandaki anıları hafızasına kaydedemiyen 49 yaşındaki bir adamın öyküsü anlatılıyor:
"Etrafı bir unutma hendeği veya uçurumu ile çevrilmiş, tek bir varoluş anına hapsolmuş biri gibi... Geçmişi ve geleceği olmayan, sürekli değişen anlamsız bir ana sıkışmış bir adam." Syf.46
Bedenini Yitiren Kadın bölümünde bedenini duyumsama, özduyum konusunda sıkıntı yaşayan bir kadın anlatılıyor:
"Bedenimin kendine kör ve sağır olduğunu hissediyorum.. bedenim kendine karşı duyarsız." Syf. 69
Yataktan Düşen Adam bölümünde bacağını duyumsayamayan bir adamın öyküsü anlatılıyor.
Eller bölümünde: "Elleri ile ilgili temel duyusal işlevleri mükemmel işleyen ama bu duyuları dünyayla ve kendisiyle ilişkilendirilecek algı düzeyiyle birleştirme gücünden açıkta yoksun olan"(Syf. 78) bir kadının öyküsü anlatılıyor.
Fantomlar bölümünde anekdot niteliğinde kısa örnekler var. Burada uzuvlarını kaybetmiş ancak o uzvu hala yerindeymiş gibi duyumsayan insanlardan bahsediliyor.
Dengede bölümünde Parkinson hastalığından muzdarip, dengesini yitirdiğinin farkında olmayan Pizza kulesi gibi eğik yürüyen bir ihtiyardan ve tedavisinden bahsediliyor.
Gözler Sağa bölümünde tek taraflı dikkat eksikliğinden muzdarip bir hasta anlatılıyor.
Başkan'ın konuşması bölümünde afazi hastalığı ile ilgili bilgi veriliyor.
✓ İkinci Kısım "Aşırılıklar" adında ve işlev aşırılıklarına yer verilmiş. Bu kısımdaki bölümler ise:
Nükteli Tikli Ray bölümünde Tourette Sendromu'nun tarihsel süreci hakkında bilgi ve bununla ilgili bir vaka anlatılıyor.
Cupid Hastalığı bölümünde 70 yıl önceki bir hastalığı tekrar nükseden bir vaka örneğine yer veriliyor.
Bir Kimlik Sorunu bölümünde zihni daima karışık, hiçbir şeyi birkaç saniyeden fazla aklında tutamayan bir vaka örneğine yer veriliyor.
Buyurun Peder, Buyurun Hemşire bölümünde beynindeki tümör nedeniyle ani bir kişilik değişimine uğrayan bir vaka örneği anlatılıyor.
Ele Geçirilmişler bölümünde "süper Tourrette" hastalığına ilişkin bilgi ve gözlemlere yer veriliyor.
✓ Üçüncü Kısım "Seyahatler" adında:
"Bu üçüncü bölümde anılar, değişen algı, hayal gücü ve rüyalar ele alınacaktır." Syf. 150
"Bu üçüncü bölümün konusu, beynin temporal loblarının ve limbik sisteminin anormal düzeyde uyarılması sonucunda ortaya çıkan ve bilinmeyene seyahat etmede gerekli olan hayal gücü ve hafızanın gücüdür." Syf. 151
Anımsama bölümünde temporal loblarının hasar görmesi sonucunda kafalarında eskiden dinledikleri parçalar çalan iki vaka anlatılıyor.
Kontrolsüz Nostalji bölümünde toksik ve kimyasal temelli anımsamaya dair bir örnek veriliyor.
Hindistan'a Bir Geçit bölümünde epilektik veya toksit bir temele dayanan geçmişe dönme hissi anlatılıyor.
İçimizdeki Köpek bölümünde koku duyusundaki aşırı bir güçlenme olan bir vaka anlatılıyor.
Cinayet bölümünde kafaya alınan travmatik bir darbenin yol açtığı korkunç bir anımsama süreci anlatılıyor.
Hildegard'ın Hayalleri bölümünde 12. yy'da yaşamış bir rahibenin migreninden kaynaklı hayalleri ve resimleri inceleniyor.
✓ Dördüncü Kısım "Basitin Dünyası"nda ise zihinsel özürlüler ile ilgili vakalar ve bilgiler paylaşılıyor:
Rebecca bölümünde IQ'su 60 civarında olan bir vaka örneğinden bahsediliyor.
Yürüyen Adam bölümünde bahsedilen vaka:
"Hem bir opera dahisi hem de 'aptal bir bilgin'di." Syf. 208
İkizler bölümünde bahsedilen vakada:
"İkizler, 'Bize geçmiş veya gelecek kırk bin yıl içinde yer alan bir tarih söyleyin' diyorlardı. Siz bir tarih söylüyordunuz ve onlar hemen bu tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini buluyorlardı." Syf. 216
"Sayı hafızaları mükemmeldi ve muhtemelen sınırsızdı. Üç, otuz ve üç yüz haneli sayıları aynı kolaylıkla tekrar edebiliyorlardı." Syf. 217
"Dört yaşından sonraki bütün günlerini, hava durumları ve olan biten hadiselerle birlikte tek tek hatırlayabiliyorlardı." Syf. 218
Otistik Ressam bölümünde geçirdiği bir kriz sonrası konuşma yeteneğini kaybeden, uzunca bir süre toplumdan soyutlanmış olarak aile korumasında hayatını sürdüren ancak resim yeteneği çok gelişmiş olan, otistik olup olmadığından tam emin olunamayan bir vakadan bahsediliyor.
Kitapta özellikle dördüncü kısımdaki vakalar benim için daha dikkat çekici ve okuması kolaydı.
Son olarak kitabı bitirebilmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. Gerçekten sabır gerektirenler bir eser ve bitirebilmiş olmaktan dolayı kendimi tebrik ediyorum:) Özellikle nöroloji ve nöropsikolojiye ilgisi olanlara tavsiye ederim. Ve kitap önerisi için Psinef hocama teşekkür ederim.
Keyifli okumalar dilerim...