2020 11. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2020 12:45
"Bütün kitaplar eşittir; ama bazı kitaplar öbürlerinden daha eşittir" dercesine öyle çok övüldü ki, geç de olsa okudum. Fabl yöntemiyle dönemin siyasetini sade bir dille eleştirmesi adına evet güzel bir kitap ama fazla abartılmış diye düşünüyorum. Belki siyasete ilgim olmadığı içindir bilmiyorum ama övgülerine bakarak beklentimi Everest'e çıkarıp çakılmış olabilirim.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,1bin okunma
Hayvan Çiftliği Orwell'in fabl yöntemiyle yaptığı bir eleştiridir. Ancak dönemin siyasetini eleştirmemiştir, ideolojiyi eleştirmiştir. Sosyalizm ya da kapitalizm eleştirisi demek de hafife almak demektir. Orwell İDEOLOJİ'yi eleştirir. DÜZENİ eleştirir. Siyasetle ilgilenmiyor olabilirsiniz, kimsenin de böyle bir zorunluluğu da yoktur nihayetinde. Ancak içinde yaşadığınız düzen hakkında az da olsa bilgi sahibi olmanız bile kitabın değerini anlamak için yeterli olacaktır kanısındayım. Burada sizi illaki beğeneceksiniz beğenmek zorundasınız diye şartlamak değil amacım o da sizin tercihiniz ama en azından bu eser az da olsa saygıyı hak edecek niteliktedir. İyi okumalar dilerim..
Adile Alkan
Ben tamamen beğenmediğimi söylemedim. Özellikle anlatım tarzı açısından çok değerli bir eser. Ama fazla abartılmış. Sonuçta ideolojik eleştiri içeren ne ilk kitap ne de son olacak.