Şeker portakalı kitabı dram olduğunu söylediklerinde okumaya pek yanaşmamıştım. Bugün kapağı ve renk seçimi çok hoşuma gittiği için arka kapağındaki özetini okuyunca okumaya karar verdim. Kitap küçük bir çocuğun nasıl hayatta olan şeylerin farkına varıp merakla ne kadar şey ogrenebilecegini ama hepsinin ötesinde şefkate ihtiyacı olduğunu ve 5 yaşındaki bir çocuğun nasıl acıyi hissedip anlamlandirabilecegini görebiliyorsunuz dünya da bir insan bir şeyi yapmaya başlıyorsa sonradan olan hersey den o kişiyi sorumlu tuttuklarını yazar çok güzel anlatmış. Sürekli ailesinden yaramaz olduğu için dayak yiyip yeri geldiğinde ölümle burun buruna gelene kadar nasıl ailesinden dayak yediğini ve hayatında ona şefkat gösterip onu özel hissettiren öğretmeni ve arkadaşı olan portuga'nin yanında hicnir yaramazlık yapmadığını mutlu olduğunu göstererek aslında çocukların belkide böyle yetiştirilmesinden dolayı kotulestiklerini neler yapabileceklerini gösteriyor. Ailesinden yaramaz olduğu için şefkat görmeyen bir çocuğun "şeytanın oğluyum galiba" diye düşünmesi ya da ailem hiç doğmamış olmamı isterdi ve her noel de dua ettiği küçük bebek isanin doğmasını beklerken her noeli hediyesiz geçirip, bütün zenginler için İsa doğarken benim için şeytan doğuyor demesi yazarın güzel noktalara değinmiş olması hikayenin sonunda onu hayata bağlayan tek insan olan portuga'yi kaybetmesi artık 5 yaşında olmasına rağmen ölüp gökyüzüne gitmek istediğini söyleyip asıl acının dayak değil yüreğinden biseyin gitmesi olarak tanımlayan küçük çocuk zeze o kadar güzel bir karakter olarak yansıtmış ki gerek bazı yerlerin komikligi bazı yerlerin aile bazı yerlerin bir çocuğun saflığı şefkatin neler yapabileceği hayatınızda size destek çıkan insanların ne kadar önemli ve hassas nokta olduğunu yazar çok güzel anlatmış belki çoğu kişinin yaşadığı şeyi o kadar güzel aktarmış ki kitabın ortalarından sonra ne kadar katı olursanız olun herkesin ağlayacaği o kadar çok yer var ki yazar gerçekten insanin içine dokunacak şekilde yazmış ve ben belki ilk kez duygusal kitaplardan nefret etmeme rağmen ağladım kesinlikle sıkıcı bir kitap aşk kitabı ya da bos bir hikaye değil harika yazılmış bir hikaye herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm kitaplardan bir tanesi. İyi okumalar :))