Tutkunun Diyalektiği
2020 3. kitabı
Okunma: 22 Mart 2020 12:39
Jack London’ın başyapıtı olabilir. (henüz okumadığım var hâlâ). söylentilere ve bazı benzerliklere göre kendi yaşantısından da alıntılar var olduğu kitap. tutkunun, aşkın itici güç olarak bir insanı nasıl kamçılayabileceğini anlattığı gibi, bir insanın aslında nereden nereye ulaşabileceğinin bir sınırı olmadığını da anlatan bir roman. sınıf farklılıklarının, kendini üst sınıftan görenlerin içinde bulunduğu yapaylığı ve entelektüelitenin yüzeysel maskelemede kullanılırlığını da çok vurucu şekilde anlatma gayesi güden bir yapıt. ve nihayetinde amaca giderkenki yolun güzelliği kadar ulaşılanın artık eski çekiciliğinin kalmaması da gerçekliğe yakın bir durum. yola çıkarkenki insanın öz benliği ile amaç arasındaki ilişki ile vardığında insanın öz hâlinin artık o amaçla ilişkisinin eskisi kadar kalmayışı ironik ama çarpıcı bir gerçeklik. aşk, tutku, hayat mücadelesi, sınıf farklılığı ve insan iç dünyası, ikili ilişkilerin ve bilgiye ulaşmanın yarattığı dönüşüm, emek sömürüsü o kadar çok olgunun anlatıldığı bir yapıt ki insanın etkilenmemesi çok absürt.
Felsefe
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,2bin okunma