2020 10. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 03:42
Kitabı okumaya başladım, baştan hiçbir şey anlamadım. Sonra kitabı bipolar arkadaşım manik dönemdeyken ailesini anlatıyormuş gibi okudum. Cümlelerin çoğu devrik. Birbirinden bağımsız paragraflar. 50 sayfa öncesinde geçen konuyu tekrar açması. Bir kelimenin başka bir şeyi çağrıştırması. Noktalama işareti olmadan yazılmış uzun paragraflar. Eğer normal kitap gibi okumak istiyorsanız pek sizlik olmayabilir.
Anayurt OteliYusuf Atılgan · Can Yayınları · 202337bin okunma
Zebercet karakteri kişilik olaraka her yerden dışlanan ve hayattaki bazı kişiler yüzünden tutunamayan biridir. Annesini ele alırsak yedi aylıkken onu kendi rahminden dışlıyor. Kimse tarafından kabul görmeme ve hiçbir yere ait olamama bu karakterin psikolojisini derinden sarsıyor. Herkes tarafından ötekileştirilen Zebercet kendini yuvasına, yani Anayurt Oteline gizliyor. Aslında Anayurt Oteli Kitaptaki en büyük metafordur. Otel direk Zebercet’in zihnidir. Zebercet’in ismi bile varlığını küçümsüyor çünkü Zebercet ismini bilenleri bilir. Anlamı Zümrüt olamamış Zümrüt’ten renk ve değer olarak daha aşağıda bir taştır. Bu isme bakarken bile Yusuf Atılganın kitaptaki karakterin psikolojik olarak durumunu okuyucuya sunuyor. Yani kısacası Zebercet toplumda kendisine yer bulamamış, herkes tarafından dışlanmış ve kendini Anayurt Otelinde yani yuvasına gömmüş bir karakterdir.
Kitaptaki psikolojik ayrıntıları ve Zebercet karakterinin psikolojik tahlilini yapan herkesin anlayabileceğini düşünüyorum. Bu arada filmi de efsaneydi. Macit Koper’in usta oyunculuğu yine mest ediyor izleyeni.
Fatma Hilal
Zebercet karakterinin psikolojik tahlilini yapan biri gibi duruyorsunuz. Açıklayabilir misiniz biraz ne anladığınızı rica etsem