300'ler Komitesi
2020 21. kitabı
Okunma: 08 Mart 2020 00:08
Bu kitap 'sıradışı' insanlara hitaben yazılmıştır. Sınırlı alan, sınırlı bilgi ve sınırlı okuma ile anlaşılamayan konulara açıklık getirmeye çalışmaktadır. Bunu da kitabın başında, 'sınırlı kapasitemizi aşan bilgilerimizi aldığımızda bunların doğruluklarından şüphelenmeliyiz (s.11)' diyerek okuyucuya bildiriyor. Yani sınırlı bilgiyle bazı anlaşılamayan şeylerin çözümlenemeyeceğini ifade ediyor. Anlatılan olayları anlatıldığı kadar gören bir kişinin yaşantısı da düz bir çizgi gibidir. Hep aynı yoldan işe, eve gitmeye benzer. Etrafında başka yol, yer aramak istemez ya da gerek duymaz. Normal anlatım dışında bir şey söylendiğinde ise hep şu kavramlarla karşı çıkar: 'Sen nereden biliyorsun?'. 'Yalan bunlar?'. 'Komplo, iftira ?'. 'Hadi canım sende!' gibi onlarca cümle kurar. Olayları anlatan kişi (yani anlatıcı) sonra kendini sorgulamaya başlar. 'Acaba ben mi biraz abarttım. Çoğunluk yalan söyleyecek değil ya!'. İşte bu uyanış hali kişiyi daima dinç tutar. Sorgulamadan çekinmez ve kendisi de bu sorgulamadan payını alır. Ve birden William Reich'in Dinle Küçük Adam'daki (#62809933) 'küçük adam' kavramı karşımıza çıkar. Ama 'küçük adam' olarak değil onu aşmış Reich olarak. Peki burada küçük adam kim diye düşündüğümüzde ise o, normal anlatının dışında bir şey duymak istemeyen kişdir. Ya da ben öyle anlıyorum. Yazarda, 'Gün çoktan döndü buralarda'(Barış Manço - Dönence) der gibi bizlere sıradan gösterilen olayların arkasında olan güçler hakkında bilgi vererek 'sıradanlaşmanın' tehlikesine dem vurarak, birileri tarafından 'sıradanlaştırılamayan' kişiler olunması için görülmesi, duyulması, okunması, yazılması ve tartışılmasını istiyor. 150 yıldır dünyayı yöneten 300'ler Komitesinin (s.13) yapısı hakkında bilgi verirken, sıradan okunan veya gözüken bazı olayların sıradışı hikayesini anlatıyor. Bu tür kitapları daha önce okuyanlar yazarın Beyaz Anglosakson Protestan (WASP) olduğunun hemen farkına varabilir (ya da bana öyle geldi). Amerika içinde Amerika'yı içten çökertmeyi amaçlayan bir sosyalist ve hatta komünist örgütlenme olduğunu ve bunu da çeşitli örneklerle anlatmaya çalışır. Amerika içinde derin Amerika (Antony C. Sutton, Geo. Armstrong vb. çeşitli yazarlar da aynı görüşteler.). Herkese ya da her kesime hitap edebilen bir kitap değil. Genelde bu tür konular da kitap okuyanların duymadıklarını duymalarını ve bildiklerini de tazelemelerini amaçlamaktadır. Çok kapsamlı konular bir kitap içinde toplanmış. Birileri komplo diyebilir. Çok önemli değil. Evet gerçeklerin açığa çıkmaması için gerçekler komplo diye ötekileştirilebilir, reddedilebilir ya da sıradanlaştırılabilir. Ayrıca çok sayıda değersiz bilgi ve kitapta piyasa da mevcut bunların varlığı da inkar edilemez. Kitap içinde 'Yeni Dünya Düzeni' ve bunların üst kuruluşu olarak '300'ler Komitesi' hakkında çeşitli bilgiler hikayeleştirilerek anlatılıyor. Ne kadar doğru ve ne kadarı yanlış onu okurun çözebilmesi için bu konularda ciddi araştırmalar yapması gerekir diye düşünüyorum. Anlatılan bazı konular bizlere de tanıdık ve yakın gelebiliyor. Örneğin, Kennedy suikastının hala aydınlatılamaması, o cinayet üzerinde hep bir soru işareti olarak kalacak. Veya Çin'in afyon ile afyonlanması ve sonra sömürülmesi; bunların arkasındaki güçlerin hep aynı yönü göstermesi de tesadüf değildir. John Coleman 300'ler Komitesi adlı kitap ile özelde Amerika genelde dünya için görünenlerin arkasındaki çeşitli unsurlar olduğunu göstermeye ve anlatmaya çalışmış. Bu tür konulara meraklıysanız tavsiye ederim. Anlatılan konular genelde Amerika, İngiltere ve Avrupa kökenli olduğu için bu konularda alt yapısı olmayanları sıkabilir. Tabi ben yazarın bildiği, duyduğu, gördüğü, okuduğu kadar derin bilgiye sahip değilim. Yine de bilgilenmek açısından güzel bir kitap. Okuduğum kitap 5.Baskı Şubat 2017 tarihli olup Destek Yayınları tarafından yayımlanmış ve Mert Akçanbaş tarafından tercüme edilmiştir. Bu kitabı 20 Ocak - 8 Mart 2020 tarihleri arasında okuyup inceleme yazısı ise 4 Nisan 2020 tarihinde 1000Kitap sitesine eklenmiştir.
Siyaset
300'ler KomitesiJohn Coleman · Destek Yayınları · 2014173 okunma