Şah İsmail'in Aleviliği nasıl yaydığını sünnilere yaptığı eziyeti hatta kendisine baş eğmeyen Alevilere yaptığı eziyeti anlatan bir kitap. Bu tür bu tür tarihi kitapları sevmiyor olmama rağmen bu kitabı severek okudum kesinlikle sıkıcı değil kendini okutan dili kolay bir kitap
Son Kızılbaş Şah İsmailTufan Gündüz · Yeditepe Yayınevi · 2010429 okunma
Bu kitabı okuduğunuzdan emin misiniz? Şah İsmail in alevi ve sünnilere yaptığı eziyetleri anlatıyormuş. Kitapta uzaktan yakından böyle birşey yok. Yazar rivayetlerden uzak, mümkün mertebe Osmanlı ve Safevi kaynaklarından yararlanarak bilimsel, nesnel bir şekilde yazmış herşeyi. Ayrıca kitapta Yavuz'un Anadolu da yaptığı Türkmen kıyımlarından da bahsediyor. Bunları neden görmediniz acaba? Ayrıca dünya tarihinde hükümdar olup da eline kan bulaşmamış biri varsa söyleyin biz de aydınlanalım.
Ben şahsen eziyet lafını bu kadar kullanmanızdan rahatsız oldum. Tarihteki her lider hakimiyet alanını sağlamlaştırmak ve genişletmek için belli orantısız güç kullanmıştır. Şah İsmail eziyet eden değil gönüllere hitap eden bir devlet adamıydı. Yüzyıllardır gülbanklarda, nefeslerde, deyişlerde şiirlerinin kullanılması da bunun ispatıdır.. Saygılarımla.