2020 5. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 17:56
Bu güzel kitabı bana hediye eden Kitap Şuuru ' na çok teşekkür ediyorum. Milli mücadeleyi bir yüzbaşı gözünden tasfir eden Kemal Tahir'in toplumcu gerçekçiliğini hissettiğimiz bir romanıdır. Osmanlı'nın 1918'te mütarekeyi imzalamasından Milli mücadelenin güçlendiği 1920 ortalarına kadar geçen olayları anlatıyor.    Mütareke ile mücadele arasında kalan, iç ve dış düşmanı bir türlü ayırt edemeyen aslında vatan adına mücadele veren herkesin adıdır "Yorgun Savaşçı".     Milli mücadelede ki bu yorgun insanları bir Osmanlı Yüzbaşısı Cemil'in (Cehennem Yüzbaşısı) hayatı etrafında anlatıyor. Diğer kahramanlar olarak teyzesinin kızı ve daha sonradan eşi olan Neriman ve Ömer gibi karakterler var. Buna ek olarak romanda birçok Mustafa Kemal, Çerkes Ethem gibi birçok tarihi kişilik bulunuyor. Roman olayların sırasına göre yani kronolojik olarak ilerliyor.     Kuvayi Milliye nasıl direndi, yani kısaca bir direniş öyküsü okuyoruz diyebilirim. Roman Çerkes Ethem'in anzavur isyanlarını bastırmaya gittiği zamana kadar ilerliyor.     Ve son olarak savaşın ne kadar zor bir durum olduğunu anlamamız için kitabın 23. Sayfasındaki bu alıntı ile bitiriyorum.       " Milletler yalnız başka milletleri değil, kendi kendilerini de vuruyorlardı. Bir an dalgınlık, ölümdü. Her dönemeç, her ev, her ağaç, her cami, her kilise, her yatak pusu yeriydi. "
Yorgun SavaşçıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20224,292 okunma