2020 714. kitabı
* Kitap 1889 yılında yayınlanmıştır. Eser Beethoven'ın la majör, 9 numaralı sonatının adını taşıyor. ** Tolstoy'un olgunluk eserlerinden biri olmakla birlikte en çok tartılışılan kitaplarındandır. *** Eserde kitabın ana kahramanı Pozdnişev üzerinden sadakat, ahlaki yozlaşma, cinsiyet , bunalımlar, aile, sınıf kavgası, toplumsal ahlaksızlık, evlilik, aşk gibi sert temalardan oluşur. **** Kitabın yazılmasından sonra Kilise Çar'a bir mektup yazarak Tolstoy'un afaroz edilmesini istemiştir. ***** Pozdnişev aristokrat bir aileden gelen ve eşiyle yürümeyen bir ilişkiye sahiptir. Pozdnişev'e göre iki insanın birbirine aşık olması, birbini sevmesi mümkün değildir. Aşkın tamamen cinsel güdülerden ibaret olduğunu söyleyerek Schopenhauervari bir söylem içine girmektedir. Cinsel arzuların tatmin edilmesi sonrası her türlü aşkında yıkılacağını söyler. ****** Aslında Pozdnişev iktidar ve erkek egemen dilin bir yansımasıdır. Sahip olmak, herşeyi yapma niyetinde olan birinin yaşadığı aşağılık krizidir. ******* Mutsuz bir ilişki , aşırılığa varan bir kıskançlığa sahip olan Pozdnişev bize burjuva sınıfının içindeki çelişkileri, kadının yerini, aile bireylerini sert bir şekilde anlatır. ******** Karısını öldüren bir cani olan Pozdnişev bir tren yolculuğu sırasında anlatmaya başladığı, mahkeme kararının beraatine karşı vicdanlarda eksik biridir. ********* Her yönüyle muzazzam bir kitap. Mutlaka okuyun
Kreutzer SonatLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,7bin okunma