2020 3. kitabı
Kahramanımız meraklı, dahi ve filozof; ama dahası da var. Bu özellikleri 5 yaşında bir kahramana işlemek ve olay örgüsünü 5 yaşındaki kahramanımız üzerinden anlatmak fazlasıyla eğlenceli ve ilgi çekici gelmişti kitabı okuduğumda. Yazarın daha önce herhangi bir kitabını okumamıştım. Bu kitabı da tamamen tesadüf üzerine denk gelerek okudum, iyi ki okumuşum. Zira daha sonra yazarın iki kitabını yani "tatlı rüyalar ve kan ve gül"ü de okudum. Genel olarak kitaplarında "bilinçaltı, rüya ve psikanaliz ile polisiye"yi harmanlayarak okuyucuya sunuyor. Kitapta küçük filozofumuzun bir şekilde dahil olduğu bir olay var. Bu olayın arkasından meraklı filozofomuzun olayı çözüme kavuşturabilmek için merakla, inatla ve azimle gitmesini aynı merak ve heyecanla takip ediyoruz. Kitap bana büyük bir heyecan ve eğlence ile nufüz ettiği için bazen küçük kahramanın çocukluk arkadaşları oldum. Bazen olayı dışarıdan izleyen gözlemci, bazen de kahramanın kendisi yani Alper Kamu oldum. Kitapta yer yer günümüzde fazlasıyla şahit olup belki de birçok insanın kanıksadığı hiyerarşi, otorite ve buna bağlı olarak adam kayırma veya cezalandırma eleştirisi de yapılmıştır. Yine dahimiz müthiş gözlem yeteneği ile "büyükleri" analiz ederek onların durumuna düşmekten yakındığını da belirtmektedir. Alper Kamu'nun bu yakınma durumu o kadar doğrudur ki meraklarını ve yeteneklerini törpülediğimiz hatta yok ettiğimiz çok sayıda çocuğumuz var toplumumuzda. Belki çevresi belki anne babası ya da öğretmeni... Kitap için son cümle olarak "bir an önce tedarik etmenizi ve beş altı saatlik bir serüvenin içine dahil olmamızı isterim. İyi okumalar.
Oğullar ve Rencide RuhlarAlper Canıgüz · İletişim Yayınları · 202013,2bin okunma