2020 20. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 16:46
Hayal gücü, kurgu yeteneği ve bilgi zenginliği olan devasa bir eser... (Aslında biliyorsunuz ki bunların hepsi yazarın özellikleri.) İlk defa okudum Ted Chiang'ı. Black Mirror edasıyla adeta.. Uzun uzun roman yazıp insanı bu ağır (anlaşılması ve önemi) konularla sıkmaktansa tam kıvamında olan, tadından yenmeyen dokuz hikaye ile çıkmış karşımıza. Hangisi daha iyiydi diye düşündüm kitabı kapattığımda, sanırım hepsi ayrı ayrı çok iyiydi. Bi kere adam efsane bilgi dolu. İkidir incelemelerimde aynı cümleyi kuruyorum ama tamamen tevafuk oldu. Bir şeyleri bilen birinin bilgi aktarması da özel yetenektir kanımca. Chiang öyle biri mesela. Bilmeden bunca kurgu yapılamazdı, keza kitabın sonunda da tüm hikayeleri için ayrı ayrı yazma sebepleri ile birlikte ufak ufak paylaşımda bulunmuş. Baktım ufak tefek aslında Black Mirror'ın özellikle bi bölümü çok benziyor, kurgu alınmış ya da esinlenmiş olabilir mi diye, ancak Türkçe kaynaklarda böyle bir bilgiye erişemedim neticede. Ayrıca Arrival adlı film de kendilerinin eseriymiş. Okuma aralarımda gerek hikayelerden, gerekse yazara ait de birçok araştırma yaptım. Geliş adlı eseri... Müslümanlık hakkında da net bilgiye sahip ve bi hikayesine Müslüman karakter seçme sebebi de imanın şartı münasebeti ile olmuş. Bütünlük sağlamış mı? Kesinlikle evet. Okurken virüs hakkında bir röportajına da rastladım. Okumazsanız bir şey kaybettirmez belki ama okursanız da ibretlik not düşeceğiniz birçok sayfanız olur. Sevgiler
NefesTed Chiang · MonoKL Yayınları · 2020259 okunma