2020 123. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2020 18:32
Hari Seldon imparatorluk sonrası insanlığın karanlık çağlardan en az zararla kurtulmasını sağlamak için galaksinin iki ucunda iki vakıf kurmuştu. ''Birinci Vakıf fizik gücü, teknoloji, savaş silahları bakımından çok üstündü. İkinci Vakıf ise kafa gücü, beyin ve kontrol yeteneği bakımından. Birinci Vakıf gitgide daha güçlenen düşmanlarla savaşırken, onlar sadece Planı korumaya çalışmışlardı. Birinci Vakfa yardım etmemiş, varlıklarını bile açıklamamışlardı. '' Serinin bir önceki kitabında ( İkinci Vakıf (İthaki) / Gizli Tanrılar (Altın)) birinci vakıf, ikinci vakfın gözlerini pek fazla enselerinde hissettiklerinden, özgür kalmak adına ikinci vakfı yok etmişlerdi... Bu kitapta ise konsey üyesi Trevize onların gerçekten de yok olmadığına inanması ile olaylar tetikleniyor. Dönemin Belediye başkanı Branno, huzursuzluk çıkaran Trevize' nin yanına tüm dünyadan elini eteğini çekmiş, kitap kurdu, mitoloji meraklısı bir tarihçi olan Pelorat ' ı katarak, son derece üstün teknolojiye sahip gravitik bir gemiyle onları Terminustan ikinci vakıflıları bulmak üzere kovalar. Yola çıktıkları anda Trevize fikir değiştirip tarihçi yol arkadaşı Pelorat' ın gönlündeki aslanı, insanların ilk ortaya çıktıkları gezegen olan Dünya'yı bulmak için rota değiştirirler. Kitap zaman zaman teknik açıklamalar yüzünden insanı hafifçe bunaltıyor, ancak hadi be , yok artık …. eşliğinde okuyorsunuz. Gaia gezegeni ile yazarın kendi ütopya hakkında kurduğu hayalleri keşfediyoruz. Mümkün olabilir mi, kim bilir? Neticede cep telefonumuzun olması, görüntülü konuşabilmek bile bir zamanlar bilimkurgu hikayesiydi. VAKIF SERİSİ 1- Vakıf (İthaki) / İmparatorluk (Altın) 2- Vakıf ve İmparatorluk (İthaki) / Altın Galaksi (Altın) 3- İkinci Vakıf (İthaki) / Gizli Tanrılar (Altın) 4- Vakıf’ın Sınırı (İthaki) / Galaksi Çöküyor (Altın) 5- Vakıf ve Dünya (İthaki & İnkılap) 6- Vakıf Kurulurken (İthaki) / İmparatorluk Kurulurken (Altın) 7- Vakıf İleri (İthaki) / Erişilmez İmparatorluk (Altın)
Vakıf’ın SınırıIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20061,349 okunma