2020 31. kitabı
Kitap okumayı seven biri olarak dilini akıcı bulduğum yazar sayısı çok azdır. Ama bu kitapta öyle sade(dil),anlaşılır,sürükleyici ve benzetmelerle süslü ki. Hiçbir cümleyi ve hatta kelimeyi atlamadan okumaya çalıştım. Stefan Zweig tan beri bu kadar güzel ve akıcı bir dil görmedim. Yazarın bütün kitaplarına okumaya çalışacağım. Konuya gelirsek; sevmediği bir erkekle evlenen ve kocasını aldatan bir kadının pişmanlığını anlatıyor kitap. Bu kadının zamanla kendini değersiz görmesini, yanlışlarının farkına varmasını ve bunları telafi etme çabasını izliyoruz sırayla. Kitty isimli bu karakter ölümle yüzleşiyor, manevi derinliğe sahip insanlarla karşılaşıyor,fedakarlığı öğreniyor ve kocasının ne kadar erdemli olduğunun farkına varıyor. Buraya kadar gayet güzel fakat sonrasında kocasının ölümüne tanıklık ediyoruz ve bunu kendi isteğiyle adeta intihar edercesine yaptığını öğreniyoruz . İşte burada beni hikaye tatmin etmedi.Walter’ın mutlu olmasını isterdim çünkü Kitty yle evlenmek dışında hatası yoktu o insanın. Walter içe dönük,zeki, bazı prensiplere sahip ve kendisi olmaktan korkmayan bir insan olduğu için Kitty tarafından hiçbir zaman sevilmiyor, ölürken bile merhamet dışında hiçbir duygu beslemiyor karısı ona karşı. Bunun romantik bir hikaye olmasını tercih ederdim. Kitty nin kocasına duyduğu hayranlığın zamanla aşka dönüşmesini veya yollarını ayırmalarını ve Walter ın mutlu olmasını. Ama böyle olmadı çünkü kurgu Kitty üzerinden ilerliyor. Ve yazar onun yaşadığı pişmanlığı bize aktarmada son derece başarılıydı. Kısacası kesinlikle bir Stefan Zweig havası var ve neden bu kadar geç keşfettim yazarı diye hayıflandım . Herkese tavsiye ederim herkese ..
Boyalı PeçeW. Somerset Maugham · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20163,655 okunma