Boyalı Peçe

Orijinal Ülke:
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı

2021 70. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2021 12:30
Aile ve toplumsal baskısına boyun eğip sevmedigi biri ile evlenen bir kadın. Kendisini sevmeyen eşinin ihanetini yakalayan bir adam. Ve eşini aldatan bir kadının iç dünyasında yaşadığı sorgulamalar, pişmanlıklar, kendini bulma arayışları, yanlış seçimlerinin bedelleri, elindekilerinin kıymetini kaybedince farketmesi. Hayat dersi niteliğinde enfes bir eser. Bana pek çok katkısı oldu. Ah biz kadınlar!!! Bizi hak etmeyen kişilerin peşinde koşmayı bırakıp hayallerimizin peşinden koşmayı bir türlü öğrenemedik. Yalniz bir konu dikkatimi çekti kitapta; olay Çin'de oluyor ve olay sırasında Çin'de yine salgın var.
Boyalı PeçeW. Somerset Maugham · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20163,652 okunma
Asıl ölen köpekti*
2024 90. kitabı
Düşünmek istemekle, arzu etmekle olur ve gelişir. Düşünmek istemeyen insan yeni fikirler bulamaz. W. Somerset Maugham Kendi yaşamıyla iç içe gerçekle kurguyu harmanladığı (Of Human Bondage) İnsanın Esareti kitabından sonra (The Painted Veil) Boyalı Peçe okuduğum ikinci eseri W. Somerset Maugham , ilk eserindeki kaleminin duygulu tadını yeniden tahayyül ettirmesinin yanısıra öznelliğin dokusunu sanatına aşık bir heykeltraş edasıyla taşlardan duygu devşirircesine kelimeleri bir araya getirerek duygusallığın zirvesinin özverisini sunuyor. Boyalı Peçe ‘yi okumaya başlamadan önce araştırırken ilk dikkatimi çeken kısım konusundan önce kitabın üç tane film uyarlaması olduğuydu. 1- 1934 Boyalı Peçe (The Painted Veil) 2- 1957 Yedinci Günah (The Seventh Sin) 3- 2006 Duvak (The Painted Veil) Bu bilgiyle üç defa filmi niye çekilir diye merakımdan bir an önce muhtevasını okumam gerek diyerek başladım. İyi ki okumuşum diyeceğim bir eser oldu. 2006 yapımı filmde Edward Norton(Walter)ve Naomi Watts(Kitty) başrolleri paylaşıyor. En kısa sürede filmini izlemekte nasip olur umarım… Boyalı Peçe ’nin ismiyle müstesna bir eser olduğunu kitabın bitmesine yakın kavradım. Romanın adı öyküsüyle betimlemelerin şiirsel yanını vurguluyor. İstemli körlüğün bu kadar derin fakat ince bir isimle( Boyalı Peçe ) buluşturması yazarın hayal gücünü yansıtıyor. Gerçeği görmek için “peçeden” kurtulman gerekecek “Güçlü olan, kendisini yenendir” s.182 Kitty kısmen zengin bir ailenin kızlarından birisidir. Kız kardeşinden önce evlenmek için koca arayışına girer. Kitty, Walter’la tanışır ve kendisine olan aşkından emin olur fakat Kitty sırf evlenmek için kendisinin aşk hissetmediği Walter’la hayatını birleştirir. Bakteriyolog olan Walter’ın işi gereği Çin’e giderler ve Çin’de Kitty kocasını
Düşünce
İhanetten Geri Kalan
2021 70. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 11:37
" Ne narindir, ne haindir. Ne vefalı, ne zalim... Bir hasrettir bir intikam..." tam da Sezen Aksu'nun dediği gibi haindir, zalimdir, intikamdır. İhanet... Nedir peki aranan ? Tutku? Heyecan? Haz? Farklı bir ten? Farklı bir koku? Doyumsuz sevgi? Şehvet dolu bir aşk? Bence bir açıklaması yok olamaz ihanetin... Saygının olmadığı her ortamda kolaylıkla yaşamını sürdürebilen bir mikrop.. " Boyalı Peçe " ihanete başka bir pencereden bakmamı sağladı. Sayfalar ilerledikçe Kitty'den nefret etmem gerekirken kendimi ona üzülürken bulduğum anlar olmadı değil. Aldatan ve aldatılanın ruh halleri, duygu geçişleri o kadar etkili ve derin bir dil ile anlatılmış ki karmaşık bir ruh hali ile bitiriliyor kitap. Aile baskısının (anne) çocuklar üzerinde ki etkisi bu baskı sonucu yapılan yanlış evlilikler ve kaçınılmaz son.. Mutsuz eşler."Çık" boşuna beklemeyin hikâyeyi uzun uzadıya anlatmayacağım.. Eeee bi' zahmet okuyun canım sizde :) Yazardan okuduğum ilk kitap. Sade basit bir üslubu olmasına rağmen enteresan bir şekilde sizi içine hapsediyor hikâyenin. Betimlemeleri, karakterlere yüklediği, her birinin muazzam mesajlar verdiği kişilik özellikleri nefisti. Nasıl bitirmeli bilemedim. Arsız kalpleri ; " İstememeyi iste" diyee diyee dize getirebilmek umudu ile...
2026 20. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 15:43
BOYALI PEÇE-W.SOMERSET MAUNGHAM,240 sayfa • Boyalı Peçe kitabı,konusu tipik bir aldatma ve intikam üzerine kurulu görünse de kitabın ilerleyen sayfalarında uçarı,sorumsuz ,keyif düşkünü, sadakatsiz bir kadının uyanışı,ruhunu huzura kavuşturmak için gösterdiği çabayı ,ruhsal dönüşümünü ve kibrini yıkışını okuyoruz. •£•£•£•£•£•£•£•£•£• “İnsan işte, eğlencede, dünyada ya da bir manastırda değil; ancak ruhunda huzur bulabilir.” •Sanki kitabın özeti gibi bu cümle… •£•£•£•£•£•£•£•£•£• •Roman, çok ihtiraslı bir anne ve evdeki yaşamı silik,yok sayılan hakim bir babanın iki kızından biri olan Kitty’nin aile ve toplum baskısı nedeniyle aşık olmadığı ve görev yeri Hong Kong olan bakteriyolog Walter ile evlenmesi ve sonrasında, eşini bir başka erkekle aldatmasını ve sadakatsizliğini sorgulayarak, aldatan ve aldatılanın yaşamını çok güzel bir şekilde irdelemiş. •£•£•£•£•£•£•£•£•£• •Kitty ilk başlarda zevk,eğlence düşkünü, sadece dış görünüşe ve sosyal statüye önem veren,sığ düşünceli ,cahil bir kadın ve kocasını hiç sevmeden evleniyor ve ölene kadar da sevmiyor.Walter karısının onu aldatması karşısında boşanmak yerine kolera salgınının olduğu bir şehire götürerek “sessiz ama korkunç “ bir intikam alıyor. •£•£•£•£•£•£•£•£•£• • Boyalı Peçe ,bir kadının sadakatsizlik hikayesinden çok kendini keşfetme,içindeki kötülüğü,bayağılığı,cahilliği söküp atıp ruhunu huzura erdirme,gerçekleri görme hikayesiyle beraber,Walter’ın “Asıl ölen köpekti” cümlesiyle biten trajik sonu, kin tutmanın ve affedememenin zehrini okuyucuya bir mesaj olarak iletir. •£•£•£•£•£•£•£•£•£• (Asıl ölen köpekti:Orjinali;Ölen köpek oldu.Goldsmith/Elegy şiirinin son mısrası. Bir Kuduz Köpeğin Ölümü Üzerine Ağıt)
2025 16. kitabı
Kitapta her karakter konuşulacak kişilikte bence. Walter, Charlie, Kitty, Dorothy ve Kitty'nin babası ile annesi de olmak üzere çok önemli karakterlerdi. Walter'in ifadeleri daima benimsediğim efsane karakterimdi. Kitap kesinlikle tavsiyemdir.
2023 13. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2023 22:51
Kitty, iki kızının muhteşem evlilikler yapmasını bekleyen bir annenin büyük kızı, aynı zamanda baş karakter. Annesinin yıllar içinde kitty nin eş seçiciliği ve yaşının ilerlemesine bağlı olarak yaptığı kaprisler üzerine kızına aşağılayıcı tavırlar sergileyip zorbalığa maruz bırakıyor. Peki Kitty ne yapıyor dersiniz ? Sevmediği biriyle evleniyor elbette :) İki erkek ana karakterimiz var isimleri çok geçen. Biri kitty nin eşi diğeri sevgilisi. Kitap çok olağan başlıyor ve bir yolculukla kırılma noktasına geliyor. İşte bu nokta kitaptan asıl keyif aldığım yerdi. Bir genç kadının aydınlanma dönemi, iç sesi, buhranları çok güzel ifade edilmiş ve okuyucuya çok güzel aktarılıyor. Kadın baş karakterleri okumayı çok seven bir okur olarak güzel bir okuma yaptım diyebiliyorum. Kurgunun ilerleyişi son derece keyifli. Zaten kısa kısa bölümlere ayrılmış olduğundan kolay okunabilecek bir eser. Okumayı düşünenlere keyifli okumalar dilerim. Pişman etmez, keyif verir.
Aldatmanın Anatomisi
2025 19. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2025 11:16
Yazıldığı tarih itibariyle yakın olmasa da içinde bulduğumuz dönemin benzer ilişkilere karşılık geldiğini söyleyebilirim. Baskın anne modeli ve kızları için düşündüğü ideal evlilik ( konum , zenginlik, statüler) adına yaptığı planlar.. Bu baskılara maruz kalıp istemediği bir evlilik yapan ana karakterin, eşini aldatma süreci ve bu süreçte yaşadığı olayları değişen ruh haliyle okuyucuya aktarmasını oldukça başarılı buldum. Kadın ve Eş olarak kadınlık üzerine yapılan analizlere ek olarak teolojik olarak da sorgulamalar yer alıyor. Olay örgüsü itibariyle sürükleyici fakat beni kitaba çeken aldatan eşin ruhsal ve psikolojik hisleriydi. Yer yer "ah vah, tüh ya, cık cık" dedirten eserin,uzun zaman önce film uyarlaması izlediğimi de okurken hatırlamış oldum. İlgilisine duyurulur.
MutlakaOkunmasıGereken1Yazar
2021 219. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2021 01:20
Yazardan okuduğum 2.kitap, duygu aktarımı ve karakter analizleri ve tespitleriyle yine unutulmaz kitaplar arasında yerini alacak. Hayatından izlere muhakkak rastlamak mümkün olan yazarın kitaplarında "İnsanın Esareti"nde bunu daha çok hissettirmiş olsa da yine yaşam öyküsüne bakınca tıpla ilgili durumlar mevcut, salgın hastalıkla bağlayan yazar daha sonra Fransa ya yerleşmesiyle İngilizler in genel toprak düşüncesinden Fransızlara vurgu yaparak tercihini kitabında belli etmiştir bence... 1920'li yıllarda Londra ve Hong Kong'da geçen Boyalı Peçe, annesi tarafından, Kitty nin yükselmesini sağlayacak 1evlilik yapmak üzere yetiştirilmiş olup yaşı ilerlerken 1evlilik yapamayınca, panik halinde sevmediği 1adamla; Hong Kong'da bakteriyolog olarak görev yapan Walter'la evlenir fakat Kitty Walter'a ihanet eder, bu süreçten sonra kendisini sürekli sorgulayan Kitty nin kendi sığlığını ve insani zaaflarını fark ederek hayatında anlam aramaya başlamasının ve Walter in bu durum karşısındaki duruşunun hikâyesidir, en etkileyici tarafıyla... Kitaptaki her1karakter ayrı ayrı uzunca konuşulacak kişilikte olup verdiği tüm duyguları yaşatarak, ihanet ve sonrasındaki tüm durumları derinden hissettirmiştir. Kitty, Walter, Charlie, Dorothy, Kitty nin anne ve babası hepsi analiz açısından çok önemli karakterlerdi bence. Walter in konuşmadan sadece ifadelerindeki tavrı her daim benimsediğim duruş olduğundan efsane karakterlerim arasında olacak, Charlie'nin çıkarları için aşağılık tavrı, eşi için çok önemli olduğunu söyleyip alttan yürüttüğü işlerle ekstra midemi bulandırmıştır, Kitty nin her defasında pişmanlığı, babasının evdeki üstlenmiş olduğu rolle aslında hissettiği durum kitapta beni en fazla etkileyen durumlardı... Çok çok severek ve bol bol kızarak okuduğum "Boyalı Peçe" kesinlikle
2024 3. kitabı
DİPÇE : "...adına yaşam denen boyalı peçe." Percy Bysshe Shelley'den alıntı bu dizeyle başlıyor eser ve bir örtünün aralanmasıyla ortaya çıkacak gerçeklerin habercisi oluyor. Romanın konusu ana hatlarıyla; orta üst sınıftan bir aileye mensup güzel Kitty, annesinin baskı ve yönlendirmesiyle sevgi duymadığı ancak kendisine iyi koşullar sunacak Walter ile evlenir. Kitty, şımarık ve yüzeysel bir kişiliğe sahiptir.Walter ise aldığı eğitim ve kültüre rağmen sevgisini göstermekten aciz, ketum bir yapıdadır. Evliliğinde aşkı ve tutkuyu yaşayamayan Kitty, kendisi gibi evli, dışa dönük herkes tarafından sevilen Charles'e aşık olur, aralarında tutkulu bir ilişki yaşanır. Durumdan haberdar olan Walter, karısına ültimatom sunar. Charles'in, Kitty'le evlenmesi koşuluyla ondan ayrılacağını bu koşul gerçekleşmediği takdirde kendisiyle birlikte Çin'in güneyinde koleranın kol gezdiği kente gelmesini ister. Okurun da tahmin ettiği üzere boyalı peçesi düşen ilk karakter Charles olur. Karısı ve çocuklarını terk etmeyen Charles, Kitty'i ölüme gönderir.Tıpkı sadakatinin bedelini ödetmek isteyen Walter gibi. Bu aşk ve ihanet hikayesinin alt metnine baktığımızda çevresel koşulların ve yetiştirme tarzının insan karakterini şekillendirdiği vurgusu öne çıkar. Öte yandan sömürge kenti HongKong ve Çin'in güney kesimindeki yaşam ile batı toplumunun değer yargıları arasındaki uçuruma dikkat çeker. Romanın yapısal olarak zıtlıklar üzerine konumladığını da söylebiliriz. Londra'da kadınların erkek dünyasında var olma biçimi ile sömürge toprağında kendini dine adayan misyoner kadınların varoluşu karşılaştırılır. Şımarık Kitty'in Çinli insanlar için ırkçı yaklaşımına yazarın ödettiği kefaret de bu zıtlığın bir parçasıdır. Kitty kocasını aldatmanın utancını ve aşığı tarafından reddedilmesinin acısını
Geç Kalmış Bir Sevginin Romanı
·240 syf.·
2021 7. kitabı
*Spoiler İçerir* Boyalı Peçe benim için uzun süre sadece sevdiğim bir romandı; ama zaman geçtikçe hikâyenin duygusal derinliğini daha da fazla fark etmeye başladım. Bu kitapta beni en çok etkileyen şey, anlatılan duyguların yavaş yavaş insanın içine işlemesi oldu. İlk sayfalarda daha mesafeli okuduğum hikâye, ilerledikçe kalbime yerleşti ve sonunda uzun süre etkisinden çıkamadığım bir okuma deneyimine dönüştü. Hikâyenin başında Kitty’nin kocasını sevmemesi bana çok gerçek geliyor. Walter’la yaptığı evlilik bir aşk hikâyesi gibi başlamıyor; daha çok bir kaçış gibi. Ardından gelen aldatma, Walter’ın kırgınlığı ve Kitty’yi kolera salgınının ortasına götürmesi… Bunların hiçbiri romantik değil. Hatta ilk bakışta sert ve acımasız görünüyor. Ama roman tam da bu noktada yavaş yavaş kalbe işlemeye başlıyor. Kolera bölgesine gittiklerinde Kitty’nin Walter’ı tanımaya başlaması benim için en vurucu kısımdı. Onun insanlara yardım edişini, sessiz fedakârlığını ve aslında ne kadar iyi bir insan olduğunu fark ettikçe Kitty ile birlikte ben de Walter’a bakışımı değiştirdim. En acısı da buydu: Kitty’nin sonunda gerçekten doğru adama aşık olduğunu görmek. Ama bu aşkın çok geç gelmesi. Bu romanın beni en çok etkileyen yanı, sevginin zamanlamasıyla ilgili. Bazen birini tanımak için doğru yerde ve doğru zamanda olmuyorsun. Kitty’nin Walter’ı gerçekten sevmesi için dünyanın öbür ucuna, bir salgının ortasına gitmesi gerekiyor. Ve tam sevgi gerçek hâline ulaşmışken hikâye en acı yerinden kırılıyor. Finale geldiğimde içimde kalan duygu hâlâ çok netti: Bu son böyle olmamalıydı. Walter’ın ölümü sadece bir karakterin ölümü gibi gelmiyor; geç kalmış bir aşkın da ölümü gibi geliyor. En çok da Walter’ın Kitty’nin onu gerçekten sevdiğini tam olarak bilmeden gitmesi fikri içimi parçaladı.
Alıntı

W. Somerset MaughamYazar · 45 kitap
Çağdaşlarının modernist akımın etkisinde yazdığı bir dönemde daha sade bir tarz seçti. Yazdığı oyunların sıkça sahnelenmesi sayesinde popüler bir yazar haline geldi. Birçok eseri film olarak da uyarlandı.1947'de Maugham' Somerset Maugham ödülünü başlattı. Bu ödül yaşı otuz beşin altında olan ve bir önceki yıl bir edebiyat eseri yayınlayan en iyi İngiliz yazarına veriliyordu. Şu ana kadar bu ödülü kazananlar arasında V.S. Naipaul,Kingsley Amis, Martin Amis ve Thom Gunn bulunmaktadır. Ölümünden sonra yazar teliflerini Kraliyet Edebiyat Fonuna bağışladı