En iyisi
2020 11. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 18:09
John Ronald Reuel Tolkien, muhteşem bir hayranlık ve saygı duyduğum, bana göre gelmiş geçmiş en iyi yazar (tabi sadece yazar değil aynı zamanda filolog ve şair de). Onun zekasının ve hayalgücünün bir benzerini yok. Çoğu kişi onun Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerini biliyor olsa da asıl başarısı Silmarillion' u oluşturan notlarıdır. Kendine sıfırdan bir evren yaratmış, kendi yaşamının zorlukları içinde bu muhteşem dünyayı geliştirmeyi bırakmamış ve bugün bizlere muazzam bir orta dünya miti bırakmıştır. Fakat ne yazık ki kendisi bu eserin basıldığını görememiştir. J.R.R Tolkien' in oğlu Christopher Tolkien, ta 1917' den başlayarak kurşunkalemle, telaşla düşülmüş notları, babasının yaşamı boyunca bıkmadan usanmadan üzerinde çalıştığı bu hikayeyi ( son yıllarında bile eklemeler yapmıştır) uzun uğraşlar sonucunda J. R. R. Tolkien' in ölümünden 4 yıl sonra basılacak hale getirebilmiştir. Silmarillion'un başında Tolkien' in yayıncısına yazdığı bir mektup yer alıyor. Mektupta, Tolkien çocukluğundan beri, ülkesin bir hikayesi olmamasının acısını duyduğunu söylüyor ve bu evreni yaratıyor. Silmarillion' u altıncı okuyuşum, ve her okuyuşumda Tolkien'e olan hayranlığım daha da artıyor. Kendisine yarattığı bu bambaşka dünyada yeni bir dil bile yaratmayı ihmal etmemiş. Kitabı ilk okuyuşta çoğu kişi yarım bırakıyor bunun nedeni Tolkien' in o sınırsız düş gücü ve sınırsız bilgisinin bazen okuyucuya çok fazla yükleniyor olması. Yarattığı nesnelerin, yarattığı ırklarda farklı isimleri ve bu isimlerin anlamları var. Bildiğiniz yeni bir dil öğreniyormuşsunuz gibi elfçe öğretiyor size kitapta.. Kitapta o kadar çok karakter ve mekan var ki okurken şaşırıyorsunuz nasıl bir beyin böylesine zengin bir yapıt oluşturabilir diye. Eserin içeriğine gelince, Silmarillion, Arda' nın (dünya) yaratılışını, Iluvatar'ı ve Airnur' un ezgisiyle başlayan kadim günleri (ilk çağ), ilk kara efendi olan Morgoth (Melkor) 'u ve onunla binlerle yıl süren mücadeleleri; gelmiş geçmiş en büyük zanaatkâr olan Feanor' u ve yarattığı Silmariller yüzünden ettiği yemini; bu yeminin elflerin, insanların ve diğer tüm ırkların kaderleri üzerindeki etkilerini, muhteşem kahramanların cesaretlerinden akıl almaz zalimliklere, ele avuca sığmayan mutluluklardan en derin hüzünlere ve Beren ile Luthien' in aşkı gibi efsanevi aşklara kadar uçsuz bucaksız bir evreni anlatıyor. Silmarillion, okuması oldukça zor; kafa yoran ama bir o kadar da keyifli bir kitap. Biraz sabırlı olup bir defa bitirdiniz mi eminim ki benim gibi yılda bir tekrar alıp okuyacağınız bir kitap..
SilmarillionJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 20186,5bin okunma