·248 syf.····Okunma: 20 Nisan 2020 22:33 Öncelikle kitabın yazarı Özgür Bolat kimdir? Dr. Özgür Bolat, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yüksek lisansını yapmış ve doktora derecesini de Cambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden almış önemli bir eğitim bilimcidir.
Kitaba geçecek olursak; bu kitapta bilimsel araştırma ve deney örnekleriyle, ödülün neden kullanılmaması gerektiği net bir şekilde açıklanıyor. Ödül, iç motivasyonu öldürüyor. Özellikle uzun vadede davranışı kazandırmak bir yana, yaratıcılığı olumsuz etkiliyor ve yapılan işin kalitesini düşürüyor.
Kitapta neden ödül verilmemeli sorusunun yanı sıra, ödül yerine ne yapılmalı sorusunun da cevabını bulmak mümkün.
Bir problem karşısında ödül kullanarak kolay yoldan onu çözebileceğimizi zannediyoruz. Ancak problemin köküne inmeden, nedenini araştırmadan onu çözebilmek mümkün değil. Problemleri çözebilmek için çocuklarımızı anlamalıyız. Çocukları anlayabilmek için de kolaya kaçmayıp emek vermeliyiz.
Kitabı okuduktan sonra; çocuklar için koşulsuz sevginin, çocuğa sorumluluk kazandırmanın ve geri bildirim vermenin önemini daha iyi anladım.
Çocukların iç motivasyonlarını artırabilmek için, onların ilgisini çekmek ve yapacakları işi sevdirmek gerekiyor. Bir matematik öğretmeni olarak benim de önceliğim, çocuklara matematiği sevdirmek olacak.
Her öğretmenin ve ebeveynin Dr. Özgür Bolat’a kulak vermesi gerektiğini düşünüyorum.