Spoiler içerir
2020 14. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2020 23:21
“Çünkü bir kere okuyucu önüne sermiş olduğum taraflarımı sonradan örtbas etmeye hakkım olmadığı kanaatindeyim.” Sabahhatin Ali 20’li yaşlarda yazdığı bu hikayeleri özür dileyerek okuyucularına sunuyor. Daha önce üç romanını okuduğum bu harika yazarın kötü yazmış olamayacağını düşünerek okumaya başladım. Kitap başlıca üç bölüme ayrılıyor. İlk bölüm oldukça yoğun aşk hikayeleri ile başlıyor. Burada okuduğum “Viyolonsel” Zülfü Livaneli'nin Serenad’ini anımsattı. Buradaki erkek Livaneli’nin Wagner’ı gibi enstrümanını karısına çalıyor. Sabahattin Ali bu hikayeye bir de önyargılarla ilgili bir bölüm eklemiş ki bahsetmeden geçmek istemedim. Kitaba adını veren ve ilk bölümüm ilk hikayesi aşkı için kolunu feda eden çingeneyi anlatıyor. Oldukça etkileyici bir hikayeyle okumaya başlıyoruz. Aynı bölümdeki “Kırlangıçlar" bir fabl olarak karşımızda ve en sevdiğim hikaye oldu. “Kurtarılamayan Şaheser” de ise kıskançlığın nelere yol açabileceğini acı bir şekilde görüyoruz. Tüm hikayeleri teker teker yazmayacağım. 2. Bölümde genel olarak isyan, hırsızlık, hapishane, haksızlık, su kavgaları gibi toplumsal konular işleniyor. Ve olaylar genel olarak anadoluda geçiyor. Son bölümde gerek devlet kademesinden daha fazla kişinin anlaşılmasından gerek de yazarın öyle uygun görmüş olmasından, bilmediğim kelime sayısında artış söz konusu. Sabahattin Ali ilk çıkardığı bu kitabıyla da büyük bir yazar olduğunu gözler önüne seriyor . Severek, zevkle okuduğum hikayeleri ile bu kitapla da gönlümdeki yerini koruyor. İyi okumalar.
DeğirmenSabahattin Ali · Karbon Kitap · 201955,8bin okunma