2020 22. kitabı
Kitabı incelemeden önce Dostoyevski'nin söylediği o manidar söz ile giriş yapmak istiyorum. '' Hepimiz Gogol'un Paltosundan çıktık.'' Burada da az çok anlaşıldığı gibi Dostoyevski'nin ustası Gogol birçok yazara da bir el kitapçığı niteliğinde öğretici bir kişiliğe sahip olmuştur. Kitap 19. yüzyıllarının Rusyasını eleştiren bir vasfa sahiptir. Yazılan bu kitap üstkurmaca niteliği taşıdığından uzun öykü ( Novella ) adını alabilir. Bütüncül bir ironiye sahip olan bu kitap satırlarda gerçekliği bütünüyle yüzünüze vurmakta ve sonunu bir kurguya bağlamaktadır. Genel olarak her şeyi bilen anlatıcı tarafından anlatılsa da ayrıca yazar anlatıcı bazı satırlarda kendini gösterebiliyor. Bununla birlikte çoklu anlatıcı hakim olur diyebiliriz. Genelden özele bir anlatım tarzı olan bu novellada sıra şu şekilde kendini göstermektedir : Rusya-Petersburg - Devlet Dairesi - Kalem Memuru - Akakiy Akakiyeviç - Palto Novella hakkındaki fikirlerime gelirsek eğer kitap bir oturuşta okunabilecek vasıfta. Akıcı ve sürükleyici. Paltodan önce ve paltodan sonra diye ayırabileceğiniz iki farklı yaşam tarzı. Kendi dahil hayat hakkında pek bir fikri olmayan ve bunun içinde çabalamayan bir karakter karşımıza çıkıyor. Paltosuyla bir bütün olan hayatı paltosuyla beraber bitiyor. Karakterin ölmesinin sebebi gecenin soğuğu mu yoksa içsel soğukluk mu satırları okurken size kalıyor.
PaltoNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 201746,2bin okunma