2020 14. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 18:02
Çoğumuzun, okul yıllarında hayatında dönüm noktası olmuş bir öğretmen vardır. İyi veya kötü hayatımızda değişimlere vesile olmuş, hayatımıza yön vermiş, bize farkındalık ya da alışkanlık kazandırmış öğretmenler. Lise dönemimdeki edebiyat öğretmenime de burdan selam olsun. ⚘ Her insanın yaşadığı ev, çevre, toplum, ülke, dönem, coğrafya farklıdır. Her insanın diyorum, çünkü bazen aynı evi paylaşan kişinin yaşadığı şartlar ya da dönem farklı olabiliyor. Ya da aynı olsa da akıl, davranış ve hayaller farklı olabiliyor. Peki yaşadığı çevreden farklı olmak nasıldır? Bütün insanlar doğup büyüdüğü toplumun normlarına göre yetiştirilir. Belli kurallar vardır ve o kuralların dışına çıkılması istenmez. Böyle bir toplumda veya böyle bir toplumun şekillenmesine neden olan dönemde farklı bir birey olmak tahmin edersiniz ki zordur. Kuralları kabul etmek istemezsiniz, farklı düşünürsünüz, etrafınızdaki insanların yaptıkları, düşündükleri size bayağı görünür. Düşüncelerinizin farklılığını ortaya koymaya çalıştığınızda da göze batarsınız, çevreniz, arkadaşlarınız ve yaşadığınız toplum tarafından dışlanırsınız. Yalnızlaşırsınız. Ya da onların anladığı dilde konuşmaya, alıştığı şekilde davranmaya çalışırsınız fakat bu sizi tatmin etmez. Kalbinizde farklı hisler yeşermektedir. Sonra bir gün karşınıza biri çıkar. Sizin gibi düşünen, sizinle aynı hisleri paylaşan biri. 'Demek yalnız değilim!' dersiniz. O kişi sizin için bir idol olur ve hayatınız değişir. Kitapla aynı adı taşıyan karakterimiz 'Ruth' da, küçük yaşta ailesini kaybetmiş, amcasının ve yengesinin himayesinde hayatına devam etmek zorunda kalmıştır. Amcası ve yengesi her ne kadar ona kendi çocukları gibi davransa da o, bir türlü aradığı aile sıcaklığını bulamamıştır. Ruth'un, yaşadığı toplumda onu farklı yapan bir özelliği
RuthLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20184,389 okunma
Bir inceleme yazsam aşağı yukarı aynısı olabilirdi 😊 katılıyorum belki başklarını bu ilişki rahatsız edebilir ancak ortada bir baştan çıkarma bilinçli bir durum olmaması kitabı sevdiren hayatın içiden bir durum.Dediğiniz gibi olgun kişiler gençlerin dikkatini çektiği gibi tabi bunun tersi de olur.Artık gençliğinin heyecanını yitirmiş kişilerde gençlerin heyecanından hayatın karşısındaki tazeliğinden etkilenebiliyorlar.Klara-Bel, Jonas, Varvara hepsinin durumları hisleri güzel aktarılmıştı.Bende başlarken bukadar yazmıyacaktım 😄 bana da oluyor o durum.
Derya
Edebiyat öğretmenime neden selam gönderdim sanıyorsunuz burdan! 😁 Yazık, az çekmedi benden. Benim ona karşı hissettiğim sadece hayranlıktı aslında. Yani aşk değildi mevzu. Ders anlatma şekline, şiir okumasına duyduğum ilgiydi. Nitekim dersi daha çok sevmeme vesile oldu bu. Sınıfta onun dersinde konuşan arkadaşlara sinirlenirdim mesela, dersinde hep en yüksek notu ben alırdım. O da bunun farkındaydı. Okurken hep lise yıllarını hatırladım zaten. İstese belki bu ilgimden faydalanabilirdi. Ama o hep benden kaçmayı seçti. Liseden mezun olalı 16 yıl oluyor neredeyse, hala her öğretmenler gününde ona mesaj atarım. Çünkü ona olan saygım sonsuz. Yıllar sonra bana şiir kitabı çıkardığını ve o kitapta benim için de bir şiir yazdığını söyledi. Beni çok duygulandırmıştı. Ben onun için ilk öğretmenlik görevinde tanıştığı genç ve saf bir köylü kızıydım sadece. Erik ve Ruth'u düşündüğümde, aslında Erik'in hissettikleri yanlış geliyor. Çünkü o bu durumu birazcık da kötüye kullandı. Fakat kitapta duygular o kadar güzelleştirilmiş ki okurken yanlış gelmiyor. Bir arkadaşım, pedofiliden nefret ettiği için kitabı sevmediğini söylemişti. Herkesin bakış açısı farklı olabiliyor. Yine yazmaya başladığımda bu kadar uzayacağını düşünmemiştim 😁 Ah anılar. Teşekkür ederim yorumunuz için. İyi günler dilerim.
Değişen zaman diliminde ve değişen şartlarda pek tabii insanlar da duyguları da değişiklik gösterebilir. Değişime direnmek hem mutsuzluk getirir hem de aslına bakarsanız mümkün değildir. Kitabın bu konuyu işlemesi ve sanırım ayrıntılı işleyerek okurların gözünde Erik’in Ruth’a olan hislerini “iğrençleştirmemesi” kitabı değerli bir hale getiriyor. Erik isimli karakterin, gelen her mektuba iki mektup yazıp gerçek hislerini gösteren mektubu imha etmesi de çok hoşuma gitti. O konudaki çıkarımlarınızı da yerinde buldum. Elinize sağlık.
Derya
Evet. Ve kitapta aslında her karakterin zamana ve şartlara göre olan değişik ruh halleri iyi işlenmiş. Yorumunuz için teşekkür ederim. ✌
Benimde 18yaşında staj yaparken (daha sonrada 4 yıl çalıştğım yer) usta çırak ilişkisinde buna benzer bir durum yaşamıştım.Bende kendimden çok şey gördüm o günlere gittim.Yaşayanlar için daha anlam kazanan bir kitap.bizim aramızdaki karşılıklı bir durumdu çok bizden olaylar vardı.beni de götürdü maziye :) ben teşekkür ederim :)
Harika bir inceleme olmuş👍
Teşekkür ederim ✌