BİZ-Yevgeni Zamyatin
2020 28. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2020 23:58
Öncelikle 1920 yılında yazılmış bilim kurgu kurgu romanının neden bu kadar geç duyulduğu/popülerite kazandığı benim için halihazırda merak konusu. Bu konuya takılmamış sebebi ise BİZ' den esinlenen diğer bilim kurgu kitapları okuyup bunun daha sonraya kalması. Sonuç itibariyle geç de olsa arkadaş tavsiyesiyle okudum ve bir ilk örneği görmek açısından okumanin önemli olduğunu düşünüyorum. Yevgeni Zamyatin bu romanı yazdıktan sonra kitap kendi ülkesinde yıllarca basılmamış. Hapiste bulunduğu sırada gizlice İngiltere'de basılan roman Çekce'den Rusça'ya çevrilmiş. Bunu duyan Rus hükümeti ise baskıyı Zamyatin'in yaptığını düşünüp henüz çıktığı hapse tekrar atılmasına yol açmıştır. Oysaki onun kitabın basıldığından haberi bile yoktur. Yaşadığı sürece de kendi ülkesinde kitabının basıldığı görememiştir. Çünkü bunu ömrü yetmemiştir. Ursula K.Le Guin tarafından gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu roman olduğu söylenen eser döneminde anti-ütopya olarak tanımıştır- o zamanlar "distopya" kavramının ortaya çıkmamış olması muhtemel.  Roman yazarın en bilindik eseri ve tek romanı. 1984, Otomatik Piyano, Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451 gibi birçok kült bilim kurgu esere esin kaynağı da olan kitabın sonu bu distopyalara göre daha olumlu bir tablo çizmektedir. Romanın konusuna gelecek olursak tüm dünyayı ele geçirmiş totaliter "Tek Devlet" anlatılmaktadır. Kitabın yazımıyla Sovyet rejiminin kuruluşu da aynı döneme denk gelir.  Kolektivist düzene dair satirist öğelerin mevcut olduğu eserde  insanlar (numaralar) her şeyin matematik üzerine kurulduğu cam evlerde mekanik bir hayatı sürdürmektedir. Bireysellikten arındırılmış bu yaşamda her şey gibi cinsellik de sayılarla, belli günlerle ve verilen pembe biletlerle başkasının tekelinde tutulmaktadır. Numaraların inandırdığı şey ise "BİZ çok mutluyuz  ve özgürlük çok zararlı bir şeydir düşüncesi"dir. Özgürlüğün akıllarına gelmesi bile hasta olduklarını düşündürmektedir. Eserin baş kişisi D-530'un günlüğü şeklinde okuyoruz. Bilimkurgu severlerin okumadan gecmemesini tavsiye ederim.
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 202011,9bin okunma