2020 14. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2020 01:00
İnsan Nedir? kitabını son zamanlarda okuyanlardan pek çoğu gibi ben de Barış Özcan sayesinde tanıdım. Kitap Yaşlı Adam ve Genç Adam olmak üzere iki karakterin diyaloglarından oluşacak şekilde yazılmış, dolayısıyla sohbet havası var gibi duruyor. Ama bu öyle hoşbeş edilen sohbetlerden değil. Felsefi konuların tartışıldığı bir meclisin içinde buluyor insan kendini bu kitabı okurken. Konusuna gelecek olursak, Yaşlı Adam insanoğlunun yalnızca bir makineden fazlası olmadığı iddia ediyor ve Genç Adam bu görüşü destekleyecek örnekler, gerekçeler isteyerek konuyu detaylandırmasını istiyor. Kitap bu şekilde başlıyor zaten. Her sayfayı okurken insan adeta kafasına bir balyozla vuruluyormuşçasına çarpılıyor. Çünkü inandığı değerler, kavramlar bu kitapla fazlasıyla sarsılıyor. Kendi kararlarını verebilen, özgür iradesi olan bir insan figürü artık yok; onun yerine otomatikleşmiş bir makine var artık! Fakat bu söylediklerim, kitabı okuyacak insanları korkutmamalı. Çünkü insanın ufkunu açacak, attığı adımdan aldığı nefese kadar neyi, ne amaçla, kim için yaptığını fark edecek. Bu tablo o kadar da ürkütücü değil. Kısa bir kitap olmasına rağmen, sindire sindire hatta belki tekrar tekrar okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ufuk açacak, bizi düşündürecek, üzerine kafa yorduracak kitaplar okumamız dileğiyle, keyifli okumalar dilerim.
Felsefe
İnsan Nedir?Mark Twain · Dedalus Kitap · 202318,9bin okunma