2020 26. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2020 23:24
Artık etrafımda fiziksel ve düşünsel olarak çok fazla uyarıcı, sorun olduğunu bunların da beni çok yorduğunu hissediyorum. Fiziksel uyarıcıların, eşyaların çoğu gereksiz; düşünsel sorunların çoğu da elimde olmayan veya saçma şeylerdi. Bu sebeple etki edemediğim meselelere tepki göstermekten de vazgeçtim. Bunlardan kurtulmaya çalışırken dikkatimi çeken bir akım oldu Stoacılık. Takip ettiğim birkaç kişinin bu konuya değinmesiyle (Ali Türkşen'in hapishanede başlayıp her sene ''Kendime Düşünceleri''i okuduğunu söylemesi, Ceren Sungur'un Cengiz Çevik ile yaptığı Seneca yayını [youtube:Tarih Obası]) Seneca ve Aurelius okumalarımı öne çektim. Marcus Aurelius neredeyse 2000 sene önce yaşamış. Hem de bir imparator. Roma İmparatoru. Filozof İmparator. İlgimi çekenlerden biri de buydu, bir imparatorun düşüncelerini okumak. ''Kendime Düşünceler'' elbette tılsımlı bir kişisel gelişim kitabı değil, dediğim gibi neredeyse iki bin sene önce yazılmış bir imparatorun düşünceleri. Çoğu düşüncesini geri kalmış bulmanız çok normal. Kitabı önermemin esas sebebi ise düşün metinlerinin, medeniyetin temel eserlerinden biri olması. Bir klasik. Kitap çok rahat okunabilir. Bir oturuşta veya bir tatil gününde ara ara okuyarak bitirebilirsiniz. Bu yüzden içeriğinden hiç bahsetmeyeceğim. Bu kitabı okumaya karar verenler kitabın içeriği hakkında yeterli bilgiye sahiptir diye düşünüyorum. Eski Yunan ve Roma metinlerini okumak zor tabi. Ama düşünceler zaten genelde birbirinin tekrarı meselelerden bahsediyor. Bu okumayı kolaylaştırıyor. Kitabın biçimi de öyle. 12 parçaya ayrılmış, paragraflar ve cümlelerden oluşuyor. Sanki Aurelius aklına bir şeyler geldikçe karalamış gibi.
Felsefe
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202428bin okunma