Sabahattin Ali’ye Dair
2020 14. kitabı
Edebi eserlerle alakalı telif süresi müellifin ölümünden sonra 70 yıldır.Merhum Sabahattin Ali’nin ölüm tarihi resmi olarak 1948 yılıdır.2018 yılında bu süre dolmuştu. Sabahattin Ali sınırdan çıkmaya çalışırken öldürüldü ve aslında cesedi hiç bulunamadı.Neden ve nasıl öldürüldüğü üzerinde duracak değilim.Çünkü kutuplara ayrılmayı çok iyi bildiğimiz için hiç kimse fikrini değiştirmeyecektir.Benim bu noktada demek istediğim bu telif süresiyle alakalı bir şeyler olacak.2018 yılında resmi olarak telif süresi kalkınca birçok yayınevi hiç zaman kaybetmeden eserlerini basmaya başladı.Kitap fiyatları ucuzladı ama bence Sabahattin Ali’nin maneviyatına büyük bir saygısızlık yapıldı.Cesedi bile bulunamamış büyük yazarın ölümünü fırsata çevirmek gibi hissettirdi bu davranışları.Keşke ailesine telif verilmeye devam edilseydi de en azından Sabahattin Ali’ye gıyabında hakkı teslim edilseydi. Böyle yapabilseydik bu ülke için çalışanlara kendilerine güzel bir ödül verebileceğimizi göstermiş olurduk. Sokaklara,caddelere, binalara ve hatta üstgeçitlere isimlerini vermekten daha güzel bir şey yapmış olurduk.Ama dünya böyle işte... Sabahattin Ali’yi okuyun,okutun.Bu toprakların insanları olarak bu bizim vazifemiz.Belki eleştirdiği bozuk anlayışları değiştirerek Cankurtaran’daki Asiye’yi, Böbrek’teki Avni’yi kurtarabiliriz,Katil Osman’daki Osman’ı, Cıgara’daki Kemal’i eğitebiliriz.Böylece yayınevlerinin kendisine vermediği iadeyi itibarı biz okurları verebiliriz.
Sırça KöşkSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 202069,8bin okunma