Suçlu Kim?
2020 11. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2020 19:40
Romanda, Raskolnikov isimli karekterin bir tefeci kadını öldürme planı ve bu cinayet sonrasında yaşadığı yakalanma korkusunun etkisi altında yaşadığı tedirginlikler, gerginlikler ve evhamların onun psikolojisi üzerinde yarattığı yıkıcı etkiler ile karekterin bu cinayet sonrasında kendi iç dünyasında suç ve suçluluk üzerine yaptığı sorgulamalar çerçevesinde suç ve suçluluk kavramları ile suç psikolojisi; insanın içinde bulunduğu ortamın insanların suç işlemeleri üzerindeki etkileri; suç yaptırımı olarak ceza kavramı çerçevesinde cezalandırmanın amacı ile cezalandırma hak ve yetkisi gibi suç ve ceza felsefesi konuları ile adalet, vicdan kavramlarını konu etmekte ve bu kavramlar hakkında derin analizler içermektedir. Bu kitap aslında roman formatında kurgulanmış bir psikoloji ve suç ve ceza felsefesi kitabı olarak da kabul edilebilir. Roman: Toplum için zararlı bir kişinin öldürülmesi bir suç mudur? Bu kararı toplum yararı adına kişiler verebilir mi? İnsanın tasarladığı şeyin suç olmadığına karar vermesi halinde cinayet işleme hakkı var mıdır? İnsan soylu ve güzel bir amaç için suç işleme hakkına ve yetkisine sahip midir? Suçları sadece ekonomik durumları yerinde olmayan kişiler mi işler, yüksek tabakadan kişilerin suç işleme sebepleri nelerdir? İnsanın içinde yaşadığı ortamın ve koşulların, insanların suç işlemesi üzerinde etkisi var mı? “Olağanüstü” veya “özel” kimselerin, insanlık için kurtarıcı nitelikteki amaçlarını gerçekleştirmek için bazı engelleri aşmak için kendinde bir hak bulabilirler mi, yasaları çiğneyebilirler mi, bunların vicdan sesine uyarak yasaları çiğneme hakkı var mıdır? gibi sorular kapsamında kurgulanmıştır. Albert Camus "Suç ve Ceza'yı okuduktan sonra ilk kez, yeteneğim hakkında bir kuşku duydum. Ciddi olarak, bu işten vazgeçme ihtimalini ölçüp tarttım." demiştir Borges bu roman hakkında, “Bana çevremizdeki savaştan daha yıkıcı ve etkileyici geldi.” demiştir. Son söz olarak şunu söyleyebilirim ki, bu kitap anlatılmaz, yavaş yavaş ve derin olarak analiz edilerek okunarak yaşanır derim.
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,5bin okunma